Primăverile în Oradea

de |

Sosirea primăverii aduce cu ea schimbări majore, atât în lumea exterioară, cât și în interiorul fiecăruia. În Oradea, primăvara reprezintă ceva spectaculos, o adevărată renaștere. Parcă și clădirile care decorează orașul arată diferit, par mai „pline de viață”, la lumina blândă a soarelui de primăvară. Această renaștere a orașului nu rămâne sub nicio formă neobservată de orădeni, deoarece ne „reîncărcăm bateriile”, după frigul din iarnă. Cu toții suntem mai optimiști, mai energici. Spiritul primăverii a pătruns și în sufletele noastre.

Noi, orădenii, știm cel mai bine că orașul nostru este o adevărată grădină! Primăvara, fostul Muzeu al Țării Crișurilor și Piața Unirii ne încântă cu magnolii. Recent, și lalelele au devenit un simbol al primăverii orădene. Grădina lui Marius Sabău, de lângă Podul Intelectualilor, a adus un strop de culoare în plus în tabloul orașului. Chiar și liliacul își împrăștie mireasma îmbietoare pe străzile Oradiei! În curând, vom avea ocazia să ne bucurăm și de nuferii din Felix!

De când a sosit primăvara, parcă și Crișul curge cu mai multă viață! Orădenii se pot delecta cu plimbările relaxante de pe malul râului. Recent, au revenit și hidrobicicletele în formă de lebede pe Criș. Acestea abia așteaptă să fie luate de către voi la o plimbare pe apă! În timpul unei ieșiri pe mal, ne întâlnim la fiecare pas cu alergători sau cu bicicliști. Suntem și un oraș de sportivi!

Odată cu încălzirea timpului, plimbările pe Pietonală au devenit tot mai dese. După lunile friguroase petrecute în casă, la căldură, ne putem bucura în sfârșit de terasele de pe Corso. Chiar și porumbeii se bucură de primăvară, colindând deasupra Pietonalei cât e ziua de lungă!

Piața Unirii devine și ea animată de prezența oamenilor și de mângâierea florilor! Aceasta, alături de Corso, ar putea fi numite „inima” Oradiei, aici găsindu-se cele mai încântătoare clădiri din oraș. Remarcăm motivele florale, vegetale sau zoomorfe de pe fațadele acestor clădiri, care se asortează cu natura primăverii.

În ultima vreme, parcurile au devenit din nou locuri de întâlnire, mai ales pentru tinerii îndrăgostiți. Primăvara ar putea fi considerată și anotimpul iubirii. Aceasta îi apropie pe tineri, îi invită să se bucure de momentele de tandrețe și trezește în noi sentimente din ce în ce mai profunde.

Primăvara noastră este și o sursă de inspirație pentru artiștii orădeni. Orașul oferă panorame ideale pentru fotografii sau pentru picturi. Răsăritul și apusul sunt două dintre cele mai inspiraționale momente ale zilei în orașul nostru.

Primăvara în Oradea este perioada anului în care avem șansa să ne regăsim și care ne îndeamnă să ne bucurăm de lucrurile simple din viața de zi cu zi!

Fotografi: Denisa Pop, Alexandru Ion, Claudiu Oros, Adam Freundlich, Visit Oradea