Oros Claudiu Lucian, 23 de ani, din Oradea, fotograf pasionat care surprinde prin ochii lui și prin filtrul aparatului frumusețile orașului și ale locurilor vizitate.
Pe lângă arta fotografiei, Claudiu este pasionat de geografie: „am citit atlase și reviste despre geografie, am jucat și jocuri care au abordat această temă, am luat premiul III pe județ la olimpiada de geografie, deși am participat doar de două ori”. Cu toate acestea, mărturisește că fotografia se află pe primul loc.
Timp de un an, din februarie 2015, Claudiu a deținut un DSLR – Canon 1000D, înainte fiindu-i „prieteni de nădejde” aparatul Nikon Coolpix și telefonul mobil. Însă, din dorința de a evolua, și-a achiziționat un Canon 70D de care se declară a fi mulțumit. Dar este conștient că nu aparatul contează cel mai mult în realizarea unei fotografii reușite, ci talentul și pasiunea persoanei care mânuiește cu precizie camera de fotografiat.
„Prima mea fotografie de care sunt foarte încântat este un apus din Oradea, iar după patru zile a urmat o fotografie pe care am editat-o în alb-negru, aceasta din urmă numărându-se într-un eventual top 10 al meu ca preferințe și cu siguranță va rămâne una dintre preferațele mele probabil pentru toată viața”, spune Claudiu.
Claudiu ne povestește că totul a început într-o zi de aprilie, în anul 2013, când o plimbare pe dealul Ciuperca și pe strada Piatra Craiului, de unde se vede frumos mănăstirea Sfintei Cruci și o parte din Oradea, a fost de fapt un moment de inspirație: „o perioadă aveam ideea asta, să pozez Oradea văzută de sus, de pe deal, din multe unghiuri și cred ca am făcut asta cu toate cartierele”.
Studiul acestei arte l-a început alături de domnul Toth Ștefan, participând la un curs de fotografie. Mai târziu, după un timp, s-a alăturat Asociației Euro Foto Art din Oradea unde și-a făcut cunoscute fotografiile în mai multe expoziții. Bineînțeles, pe lângă experiența avută alături de alți fotografi, o bună parte din cunoștințe le-a câștigat cu ajutorul internetului și tutorialelor existente. De asemena, criticile constructive l-au îndrumat pe fotograf să-și perfecționeze tehnica. Claudiu mărturisește că a practicat mult, făcând numeroase fotografii în diferite condiții, abordând diverse genuri.
Printre lucrurile cu care se mândrește, Claudiu enumeră următoarele:
„Am participat la câteva concursuri și saloane de artă fotografică, unde am avut acceptări. Recent am avut o imagine premiată la un salon de artă fotografică”.
De asemenea, a câștigat locul III la concursul „Fotograf în orașul Oradea”.
„Unii studenți de la farmacie, printre care și eu, suntem autori ai unei cărți ce abordează istoria farmaciei. Cartea a apărut în timpul acestei luni – Sevcențe din istoria farmaciei, coordonatori S.G. Bungău și B. Pașca, Editura Universității din Oradea, 2016.
Dar, să revenim la fotografie. Ce-i place lui Claudiu cel mai mult să fotografieze? Peisaje, peisaje urbanistice, având atracție și pentru fotografia alb-negru, monocrom.
Iar, pentru că artistul recunoaște arta și adevărul din spatele spuselor și creațiilor altora, Claudiu mai menționează faptul că îi place foarte mult un citat de-a lui Constantin Noica și anume: „Fiecare se vede pe sine în celălalt”.
„Acest citat îl pot asocia și cu: ochiul murdar… murdar vede. Spun asta pentru că în urmă cu mulți ani eram tentat să văd în mulți oameni partea rea a lor și mi-a trebuit ceva timp să înțeleg că greșesc grav. Fiecare om, obiect, etc, are părți bune și părți rele… e decizia noastră la care ne uităm mai mult și pe care vrem s-o dezvoltăm. Spun asta pentru că, dacă întrebi o albină ce a văzut, o să-ți enumere flori frumos mirositoare. Dacă o să întrebi o muscă, ea îți va răspunde: gunoaie, conserve aruncate etc. Unii oameni se aseamănă cu musca, iar alții cu albina. Dacă încercăm să vedem cât mai mult bine în ceea ce ne înconjoară (nu mă refer să ducem asta la extrem deoarece nici o extremă nu e bună), chiar dacă uneori e greu, vom avea o viață mai fericită, mai ușoară, o conștiință împăcată…”
Așadar, nu ne mai rămâne să spunem decât… acesta este Claudiu Lucian Oros, fotograf din orașul Oradea.