Povești de Moș Nicolae

de |

Povești de Moș Nicolae.

Pentru că ziua de Sfântul Nicolae este aici, fiind una dintre cele mai îndrăgite sărbători de către copii, cât și de către nostalgicii iubitori ai iernii, astăzi vă propun să aflăm împreună câte ceva despre istoria și formarea acestei tradiții.

Potrivit legendei, se spune că Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea cu numele Patara din Asia Mică, numele lui însemnând „biruitor de popoare”. A locuit în orașul Myra, din Asia Mică, fiind episcop.

Este cunoscut drept „protectorul copiilor”, datorită faptului că, potrivit legendelor, acesta ar fi ajutat trei fete să facă un pas important în viață – să se căsătorească. Fetele erau sărace, mama lor trecând de mult în cele veșnice, având numai pe tatăl lor, care trudea din greu pentru ziua de mâine. Bătrânului Nicolae i s-a făcut milă de cele trei fete bune, cât și de toată truda tatălui lor, așa că le-a dăruit pe rând fiecărei fete câte un săculeț plin cu aur, astfel încât să mărească zestrea fetei.

Săculeții cu aur erau așternuți în pantofii fetelor lăsați la ușă. Când a venit rândul mezinei, tatăl fetelor a dorit să afle numele binefăcătorului lor, stând astfel de pândă la ușa cu pricina, însă Moș Nicolae a lăsat săculețul cu aur pe hornul casei, într-o șosetă care era pusă la uscat. De aici apărând tradiția cadourilor puse în șosete lângă șemineu, ori în pantofii de lângă ușă.

Sunt multe alte legende și datini pe care românii le cred și le practică, rămânând astfel în atmosfera înaintașilor. În acest context se crede că în ziua de Sfântul Nicolae este bine a se aduce crenguțe de pomi fructiferi în casă, iar dacă acestea înfloresc până la finalul anului, înseamnă că respectiva casă va avea parte de un an îmbelșugat.

Un alt obicei practicat în unele sate de la poalele munților este organizarea în grupuri a tinerilor pentru repetarea colindelor de Crăciun și Anul Nou. Gazda aleasă pentru aceste repetiții este privilegiată și văzută de bine în sat.

Nu știm cât sunt de adevărate legendele sau obiceiurile, însă un lucru este sigur, ziua de Moș Nicolae aduce bucurie copiilor, iar părinților o purtare mai bună din partea acestora. Reprezintă în același timp o zi în care ar trebui să privim la bunătatea din inima noastră, pentru că până la urmă, totul a pornit de la bunătatea unui bătrân.

Articol scris de Ioana Voichescu.