Peștera Meziad – o peșteră mare

de |

Iubitorilor de munte, vreți să vă plimbați în natură și să vizitați Peștera Meziad din județul Bihor? O propunere ar fi să parcurgeți unul dintre cele două trasee turistice marcate cu triunghi albastru, care pornesc de la motelul „Leșu” din Valea Iadului sau de la stațiunea Stâna de Vale – cu un punct culminant la Piatra Tisei, coborând pe urmă la Cabana Meziad. Menționăm că, cea de-a doua variantă are o lungime de 22,5 km, pe când prima variantă însumează doar 9 km.

Peștera Meziad este o peșteră mare, printre primele amenajate în țara noastră, descrisă și cartată de Czárán Gyula (1847-1906), fiind pentru mai mult timp una dintre cele mai lungi peșteri cunoscute din România – 4750 m lungime. Mai mult decât atât, peștera este împărțită pe două nivele: nivelul inferior, însumând 1542 m și nivelul superior, atingând 3.208 m.

Acest monument al naturii – rezervație speologică cercetată intens – este situată în județul Bihor pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni, deschizându-se la o altitudine de 435 m.

Voi care variantă de traseu alegeți?

Mai multe detalii