Personalități marcante din Oradea (partea I).
De-a lungul veacurilor, Oradea a fost un punct important al vieții unor personalități marcante, în special culturale, care își au locul nașterii în orașul de pe Crișul Repede, sau au avut alte legături cu acesta. Scriitori, publiciști sau avocați, vă invităm să aflați povestea acestor personalități și să descoperiți în ce măsură Oradea le-a marcat existența.
Ady Endre
Ady Endre este considerat părintele poeziei maghiare moderne. S-a născut în anul 1877, în județul Satu-Mare, însă pasiunea pentru jurnalism l-a determinat să se mute la Oradea, unde a activat în ziarul „Libertatea”(Szabadság), vreme de 4 ani. Activitatea sa jurnalistică a determinat frecventarea anumitor cercuri, iar locurile preferate erau cafenelele Emke (actualul Restaurant Astoria, fostul Crown Pub), și Müller (clădirea actualului Muzeu Memorial Ady Endre). Legătura cu teatrul orădean o reprezintă scrierea aici, a singurei sale piese, “În atelier”. Fascinația manifestată de Oradea, oraș ce i-a servit drept casă timp de mai mulți ani, l-a făcut să îi dedice chiar și un poem. Caracteriza orașul ca fiind “inteligent, miraculos și modern”, iar o parte a operei sale a văzut lumina tiparului aici. În cinstea lui și a grupului literar “Cei de mâine”, a fost amplasat grupul statuar cu același nume, pe care orădenii îl pot admira în zona pietonala, în fața liceului ce-i poartă numele poetului.
Aurel Lazăr
Aurel Lazăr, născut la Oradea, în 1872, a fost avocat, participant în cadrul Marii Uniri, deputat de Bihor, vicepreședinte al Camerei Deputaților și primarul orașului Oradea. A absolvit cursurile Liceului Premonstratens (actualul C.N. “Mihai Eminescu”) , înscriindu-se după la Academia Regală de Drept din Oradea și mutându-se, în anul IV, la Universitatea din Budapesta. În anul 1922, a fost unul dintre fondatorii Uniunii Avocaților din România. În cinstea sa, a fost înființat Muzeul Memorial Aurel Lazăr, în fosta casă a poetului, iar un liceu îi poartă numele.
Szigligeti Ede
Szigligeti Ede, scriitor maghiar născut în Oradea, a fost un dramaturg maghiar al secolului XIX. Cea mai cunoscută piesă de teatru a sa este “Liliomfi”. Bustul său se află astăzi în fața Teatrului de Stat.
În mod cert, Oradea a dat și continuă să dea nume mari din toate domeniile, iar orașul își manifestă, în mod activ, suportul pentru aceștia. Revenim și cu partea a doua a poveștii despre oamenii de cultură din Oradea.
Foto sus: Claudiu Oros.