PadișFest: dezbateri și voie bună

de |

PadișFest a adus laolaltă iubitorii de munte, comunitatea locală și autoritățile

 PadișFest a fost organizat de Asociația Compas pentru dezvoltarea societății civile bihorene, împreună cu Administrația Parcului Natural Apuseni.

PadișFest a fost organizat prin proiectul ,,Zilele Parcului Natural Apuseni’’, coordonat de Asociația Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 28.190 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.790 lei, iar cea a Asociației Compas este de 8.400 lei, în valorificarea muncii voluntare depusă de voluntari.

Evenimentul a atras sprijinul Agenției de Management al Destinației Bihor, datorită faptului că zona Padiș este una prioritară pentru turism în județul Bihor. De asemenea, Primăria Comunei Pietroasa a colaborat la organizarea PadișFest asigurând și un sprijin logistic. PadișFest s-a bucurat și de susținerea sponsorilor FAIST Mekatronic, Farmacia Procardia și Aura.

PadișFest, a cărui motto este ,,Împreună pentru turism responsabil”, a atras un public de peste 400 de persoane de-a lungul weekendului, în ciuda ploilor torențiale. Publicul a fost informat cu privire la principiile turismului responsabil, care includ reducerea impactului negativ social, economic și în mediu al activităților de turism, dar și sprijinul comunităților locale atât prin consumul de produse locale cât și prin includerea comunităților locale în luarea de decizii privind dezvoltarea turismului în zonă. Toate aceste principii au fost puse în practică la PadișFest prin activități de aventură cu impact redus în mediu (tiroliană, rapel organizate de CarpaticFun), prin organizarea unui târg de meșteșuguri și produse locale la care au fost prezenți Fero Egyed și Asociația Orizont Verde și prin implicarea comunității locale.

PadișFest a fost un eveniment gratuit pentru public. În plus, toți artiștii prezenți în cele două seri muzicale la PadișFest au cântat pro-bono, aceștia fiind: Raul Bochiș, Jetu-i Jet, Emeric Imre, Suburban Dream, Sorina și Radu și trupa follk Boemis care a închis festivalul cu un public entuziasmat care a cântat alături de ei.

Momentul cheie al PadișFest au fost dezbaterile de sâmbătă care au cuprins temele infrastructurii turistice din Padiș și a campingului din Glăvoi. Dezbaterile s-au întins pe durata a 6 ore, reflectând interesul crescut al celor prezenți. Ele au fost moderate de Mugur Pop, membru al Asociației de Ecoturism din România. La dezbateri au fost invitate instituții publice, administrații locale și organizații interesate, precum și membrii ai publicului. Au fost prezenți la dezbatere reprezentanți din partea următoarelor entități: Administrația Parcului Natural Apuseni, Asociația Compas, Agenția de Management al Destinației Bihor, Garda de Mediu Națională, Garda de Mediu Bihor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Salvamont Salvaspeo Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Administrația Sitului Natura 2000 Pădurea Craiului, Clubul Ecologic Transilvania Cluj-Napoca, Ecotop Oradea, Federația Patronilor Bihor, Ordinul Arhitecților Bihor.

Concluziile dezbaterilor au fost următoarele. Pe tema infrastructurii turistice, se dorește dezvoltarea unităților de cazare la baza platoului (Boga, Arieșeni, Vârtop) și un turism cu impact redus în mediu în zona Padiș. Orice dezvoltare a infrastructurii turistice are ca limitări accesul la apă și la utilități, extrem de dificile în zona Padiș. Cu privire la Glăvoi, participanții la dezbatere și-au exprimat dorința realizării unui camping amenajat care însă să respecte toate condițiile de conservare a biodiversității și peisajului. Totodată, s-a constatat că există o serie de pași de urmat în direcția unui camping și că procesul se arată ca fiind unul de durată. În cadrul PadișFest, ulterior dezbaterilor, primarul Comunei Pietroasa a afirmat că va susține crearea campingului și va începe demersurile în acest sens, iar că pe termen scurt va instala toalete ecologice în zona Glăvoi pentru a asigura condiții de salubritate.

La a doua ediție, organizatorii PadișFest constată o creștere a evenimentului care în ciuda vremii a atras un public mai mare decât anul trecut. În același timp, la dezbaterile PadișFest au participat mai multe instituții și factori interesați. Un punct important de creștere a PadișFest a fost sprijinul acordat de Primăria Pietroasa, factor principal de decizie în ceea ce privește zona Glăvoi. De asemenea, colaborarea cu Agenția de Management al Destinației Bihor, care se va implica în acțiuni de continuare a demersurilor este un câștig substanțial al ediției a doua a PadișFest.

PadișFest a fost posibil în primul rând datorită echipei formată în întregime din voluntari, inclusiv voluntari din partea Ecotop Oradea, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Crucea Roșie Filiala Bihor, Clubul Speo Cristal, Cercetașii României. Un sprijin important a venit și din partea Salvamont Salvaspeo Bihor.