Padiș, un loc fermecat la doi pași de Oradea.
Ţi-ai imaginat vreodată un loc fermecat, unde toate problemele zilnice nu îşi au locul, unde stresul și bâzâitul aparatelor electronice sunt uitate? Da, cu toții am auzit de locuri care mai de care mai exotice. Sau de staţiuni unde te ia cu palpitaţii când vezi preţul final, care îţi promit o vacanţă de neuitat, plină de activităţi interactive, vizitarea unor frumuseți văzute doar în poze şi multe altele. Ei bine, eu îţi propun un loc magic de care, pur şi simplu m-am îndrăgostit. Dar înainte, aş vrea să îl descriu puţin pentru aţi face o idee despre locul sublim care este mai aproape decât crezi.
Locul este feeric. Verdele predominant este însoţit de petele de culoare ale florilor de pe pajiştile însorite. Albastrul cerului este acompaniat de câţiva nori albicioşi şi răzleţi. Aerul montan este o binecuvântare pentru plămânii prea obişnuiţi cu aerul poluat al oraşului. Cântecul păsărilor şi susurul apei creează o simfonie aparte. Totul îţi oferă o stare de relaxare şi pace sufletească aparte.
Ţinutul magic din Bihor este o oază de linişte unde poţi merge în drumeții pe cărările bătătorite de paşii miilor de drumeți care au cutreierat pădurile munţilor Apuseni.
Locul despre care vorbesc este desigur, Padiş.
Toată lumea a auzit de staţiunea Padiş. Cred că mulţi dintre voi aţi fost deja acolo. Poate cu cortul sau la o cabană ascunsă prin desişuri. Dacă pană acum nu ştiai ce poţi vedea dacă te hotărăşti să îţi petreci macar un weekend în acel tărâm de vis, iată că acum vin în ajutorul tău. Cel mai apropiat sat cu semnal este Pietroasa, la 22 km de urcat pe serpentine. La mijlocul distanţei se află un mic sătuc numit Boga. Chiar la intrare în sat se află o oază cu apă rece şi cristalină unde poţi avea parte de o mică bălăceală. Mai este şi o cascadă, traseul până la cascadă e uşor de parcurs. Pe drum te întâlneşti cu alţi excursionişti care te salută veseli în trei limbi diferite.
Odată ajuns la Padiş poţi urca pană la Cetăţile Ponorului admirând peisajul montan. Vara, ciobanii urcă împreună cu turmele de oi sau cirezile de vaci de la care poţi cumpăra lapte şi brânză. Peştera Gheţarului de la Scărişoara şi Cheile Galbenei sunt situate aproape una de cealaltă aşa că pot fi vizitate împreună, iar traseul este unul uşor de parcurs de oricine.
De la Padiş poţi ajunge uşor la Stâna de Vale sau la Vârtop pe nişte trasee superbe cu nişte panorame si peisaje deosebite. Putem descoperi atât de multe lucruri aici la o aruncătură de băț, trebuie doar să fii deschis pentru noi aventuri.