Obiective turistice din Bihor – Cetăți din Țara Crișurilor (II)

de |

Obiective turistice din Bihor – Cetăți din Țara Crișurilor (II)

În vremuri de mult apuse, când abia atunci se scria istoria, ținutul Crișurilor era plin de culoare, puternic și vestit pentru cetățile sale maiestoase. Astăzi ne putem imagina tabloul odată adevărat vizitând obiective turistice din Bihor și citind câte ceva despre acestea chiar aici.

Cetatea Adrian (Adorjan) din Sălard

Localizată la hotarul estic al comunei Sălard, având drept păzitor de-a parte și de alta râul Barcău, se află la 27 de km de Oradea. Astăzi se mai pot vedea ruinele unei cetăți care în vremurile sale de glorie a reprezentat un punct important în siguranța poporului. Pentru a putea vizitat umbra acestui loc încântător, cea mai ușoară modalitate este să mergeți peste un dig dinspre podul de peste Barcău din Sălard.

Povestea Cetății

Construită din piatră, lemn și cărămidă, fiind înconjurată de râul Barcău, este creionată drept o cetate mare. Lui Pal, fiul lui Ecs, îi este atribuită funcția istorică de construire a cetății. Denumirea i-a fost aleasă după numele satului existent încă din evul mediu, Adrian.

Cetatea a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea, purtând numele de cetatea nobililor rebeli până în secolul al XV-lea. A fost construită după năvălirea tătarilor din 1241-1242, Gergye Pal fiind amintit drept domnul Văii Barcăului, domnind peste cetățile din Adrian, Șoimi și Cheresig.

Cetatea a trecut și prin ani mai puțin favorabili, astfel că în anul 1277 este asediată de către trupele regelui László al IV-lea (Kún László), în anul 1294 trupele regale ale lui Endre al III-lea, iar în anul 1316 cetatea este asediată și cucerită de Károly Róbert, devenind astfel domeniu regal.

Familia Csaky a primit cetatea și Sălardul în anul 1395 de la regele Sigismund, fiind o moștenire din generație în generație. În acest timp, familia Csaky a construit o biserică și o mănăstire.

Cetatea și-a încetat funcționarea în anul 1711, rămânând o mărturie a vremurilor de glorie, dar și de suferință. Astăzi se mai poate vedea turnul trunchiat, construit din cărămidă, având o înălțime de 7 metri.

Cetatea Cheresig

Considerată cel mai vechi monument romanic din Bihor este localizată la nord-vest de localitatea cu același nume, Cheresig, Comuna Toboliu, făcând parte din rama tabloului în care este pictat județul Bihor, deoarece se găsește aproape de frontiera dintre România și Ungaria. Cetatea impresionează prin turnul care a rămas în mare parte intact, înfruntând istoria și trecerea timpului.

Povestea acestei cetăți începe cu multe secole trecute prin arșița vremurilor, prima atestare documentară existând din 25 decembrie 1289, când regele Ladislau al IV-lea poruncește oștilor comitatelor Sătmar, Bereg și Szabolcs pornirea împotriva voievodului Roland Borșa. În conflictul celor doi, cetatea ajunge în familia Borșo timp de două decenii. Anul 1316 aduce cetatea sub stăpânire regală, iar mai târziu și această cetate devine proprietatea familie Csaky.

Nu a fost ferită nici Cetatea Cheresig de asediile bine cunoscute ale vremii, astfel că în anul 1514 este asediată de către răsculații lui Gheorghe Doja. Ultimele pagini scrise despre acestă cetatea poartă data de 1606, când cetatea este devastată de către haiduci în timpul domniei principelui Ștefan Bocskay.

Turnul este o impresionantă moștenire de la înaintașii noștri, un loc plin de istorie, care se poate vedea și astăzi.

Cei dornici de locuri interesante, cu o poveste scrisă în zidurile rămase, sunt așteptați să cutreiere județul și să își contureze o altfel de imagine despre cetățile din Țara Crișurilor. Locurile crează un bun decor pentru o poză reușită și de ce nu, un loc prin care să cunoști un diferit județ, cu povești, legende, cetăți, regi și ani învăluiți în mister.

Articol realizat de Ioana Voichescu.

Foto: Claudiu Oros