Moșteniri culturale din Bihor – Castelul Zichy
Călătorind prin județul nostru probabil ați observat bogata moștenire culturală și arhitecturală pe care o posedă. Unul dintre locurile care merită să fie pomenite este Castelul Zichy, din Gheghie. Pentru a vedea unde a început povestea acestui castel ne vom întoarce în timp, mai exact în anul 1860.
Castelul a fost construit de groful Zichy Domokos, episcop de Veszprem, care s-a mutat în Transilvania după înăbușirea revoltei din 1848 și executarea fratelui său din 1849. Acesta a murit în 1879 lăsând castelul nepotului său, Zichy Ödön, care în 1904 a transformat locul în castel de vânătoare. Anii trec iar acesta se căsătorește cu Bethlen Gabriella. În 1918, după primul Război Mondial aceștia sunt nevoiți să vândă castelul.
Noul proprietar era acum Gheorghe Mateescu, boier muntean, îndrăgit foarte repede de localnici pentru generozitatea și bunătatea de care a dat dovadă. Se spune că de Crăciun acesta punea sub bradul comun cărți pentru toți copiii, a construit o școală și a donat teren pentru construirea bisericii. Familia a păstrat mobilierul original până în 1947. Boierul Mattescu a murit în 1952, iar castelul a fost lăsat moștenire celei de-a doua soții. Aceasta, la rândul ei l-a lăsat nepotului ei. După naționalizare, castelul a fost transformat în sanatoriu TBC, funcționând până în toamna anului 2006.
În partea dreaptă a castelului se ridică un bastion frumos ornat. Deasupra intrării spre scara spiralată ce duce în turn se poate citi anul 1904. Castelul este înconjurat de un parc frumos în care vizitatorii se pot plimba pentru a admira priveliștea.
Timpul care a trecut a marcat în diferite moduri istoria castelului, uneori fiind mai blând alteori gata să îl de-a uitării. Precum multe alte monumente și castelul Zichy a supraviețuit până în ziua de azi, oferindu-ne privilegiul să-l vizităm și să îi cunoaștem povestea.
Articol realizat de Dalia Vidican.
Fotografii preluate: monumenteistoricedinromania.blogspot.ro