Locuri pe care trebuie să le vezi iarna în Bihor (partea I)
Cu unele locuri suntem obișnuiți și nu le mai remarcăm, având în vedere că le avem la o aruncătură de băț, însă ați încercat să priviți același loc dintr-o perspectivă de iarnă? Articolul de azi propune câteva locuri pe care trebuie să le vezi iarna în Bihor, atunci când fulgii de zăpadă croiesc o pătură mare și pufoasă.
Valea Cepelor.
Localizată în sud-estul județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Criștioru de Jos, dar și în nord-vestul județului Alba, în apropierea drumului național DN75. Zona este un sit de importanță comunitară, conservând diverse habitate naturale de tip: Pajiști de altitudine joasă, Pajiști montane de Nardus bogate în specii pe substraturi silicioase, Păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum, etc.
Prezintă o priveliște și un spațiu deosebit, atât pentru relaxare, cât și pentru iubitorii de inedit. Frumusețea zonei este creionată nu doar în sezonul cald, ci iarna aduce o cu totul altă înfățișare. Bogăția de frumos te lasă fără cuvinte, spectacolul creat în fața ochilor merită efortul de a înfrunta gradele cu minus. Culmile ce răzbat peisajul stau mărturie unui tablou de poveste, iar soarele ce le scaldă le oferă o aură ce îți e dat să vezi de puține ori în viață. Dacă vă doriți amintiri de excepție, nu ezitați să vă luați câteva zile în care să vizitați acest loc de poveste, care în ciuda frigului, va rămâne pentru mult timp în inimile celor care l-au străbătut.
Poina Vărășoaia
Locul care se bucură de acest nume este situat în Munții Bihorului, cuprins între vârful Piatra Boghii, Muntele Măgura Vânătă, vârful Vărășoaia și Bazinul Someșului Cald. Specific acestui loc sunt numeroasele doline, care umplute cu apă, dau naștere unor lacuri carstice, printre acestea remarcându-se Lacul Vărășoaia.
Vârful Vărășoaia ajunge la o înălțime de 1441 metri, un loc din care poți privi întreaga vale: Depresiunea Beiuşului, Valea Boga, Vârful Cârligate şi Şaua Cumpănăţelul, Poiana Cuciulata, Poiana Onceasa şi Cheile Someşului, Muntele Măgura Vânătă, Şesul Padiş şi Vârful Biserica Moţului, iar în partea sudică până la Groapa Ruginoasă şi vârfurile Vârtopul şi Curcubăta Mare.
Peisajul oferă o imagine de excepție în perioada de iarnă, împodobit cu diverși brazi, îmbrăcat într-un strat mare de zăpadă, cu un cer înstelat și parcă mai aproape pe timp de noapte, peisajul captivează fiecare privire îndreptată asupra lui. Urmele lăsate pe zăpada călcată proaspăt vor dăinui în gândurile celor ce le-au însemnat, rămânând un loc la care să te întorci de fiecare dată când dorești să ai o poveste de spus.
Groapa Ruginoasă.
În coborâre vă puteți opri la Groapa Ruginoasă, care devine cel de-al treilea loc pe care îl puteți vedea diferit în această perioadă. Suntem obișnuiți să vedem cărămiziul acestui loc, însă albul așezat peste culoarea pământului este cu adevărat ceva ce merită ca pe frigul iernii să ieși din casă și să străbați câteva minute (aproximativ 45) prin troienele de zăpadă, pentru un astfel de peisaj.
Bucuria de a vizita aceste locuri stă în faptul că deși le cunoaștem, nu le-am văzut niciodată învăluite în albul iernii. Iarna este liniște, natura ni se descoperă diferit, putem vedea urmele animăluțelor pe zăpada curată, bucurându-ne de straturile neatinse ale zăpezii. Prin astfel de momente ne scriem amintiri, ne înrămăm imagini în muzeul inimii, admirându-le mult timp de acum înainte.
Bucurie de iarnă, bucurie de copil, bucurie de zăpadă și de noul pe care îl vedem într-un loc vechi.
Articol realizat de Ioana Voichescu.
Foto sus: bandarosie.ro