Lacul Vida, o frumusețe la doi pași de Oradea.
Despre Lacul Vida s-a mai vorbit puțin și într-un articol anterior, dar cum am fost într-o excursie până acolo weekendul trecut, am decis că este imperios necesar să vă împărtășesc experiența. Cu siguranță ați avut una din acele zile când vă doriți să vă închideți telefonul, să mergeți undeva în natură și să vă bucurați de câteva momente de liniște (nu vorbesc de norocoșii care sunt acum în concediu).
Asta a fost și situația mea. Personal, iubesc natura. Ador să merg în plimbări prin pădure, să explorez locuri noi, și să șterg senzația de urban din minte. Nu întotdeauna am și cu cine să merg, dar duminica trecută, după insistențele mele, am reușit să merg cu un grup de prieteni până la bucățica de Paradis care se numește Lacul Vida.
De ce am ales acest loc? În primul rând, pentru că e aproape de Oradea, și nu am pierdut mai mult de o oră pe drum. Un al doilea motiv ar fi că deși stau în Oradea de 7 ani, nu am prea vizitat locurile faine din Bihor (să arunce cu piatra doar bihorenii care vizitat toate locurile natale). Și nu în ultimul rând, pozele m-au convins, pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte (primul și ultimul clișeu, promit).
Ah, înainte să fac paradă cu toate pozele pe care am reușit să le fac în zona Lacului Vida, câteva date despre acest loc:
Lacul Vida este un lac de acumulare artificial, din comuna Dobrești, în apropiere de localitatea Luncasprie. Deversorul este sub formă de pâlnie, și creează un efect vizual superb, care duce vag cu gândul la renumitul Baraj Conchos, din Lagoa Comprida, Portugalia. Deversorul, împreună cu barajul, au scopul de menține nivelul apei mai scăzut, pe timp ploios. Lacul datează din 1967.
Apa are o culoare turcoaz, și da, e ca în poze, chiar mai frumoasă. No filter, no make-up. Dacă aveți chef și de o scurtă expediție, puteți merge pe lângă firul apei, și ajungeți la izvor. Mai sus, se află o peșteră pe care o puteți vizita dacă aveți doar câteva abilități de cățărare. Doar să fiți atenți la urzici, pentru că eu am reușit să le simt mângâierea de câteva ori… Și a fost nevoie să trecem o dată și desculți prin apa izvorului, rece ca gheața, dar nu mă plâng.
Am aflat ulterior că sunt aproape 300 de peșteri în zona respectivă, deci vă puteți face de cap cu exploratul. E plin de verdeață, pădure, aer proaspăt. Se poate și pescui în zona lacului, iar când soarele de afară topește și sufletul din voi, puteți face o baie în lac.
Îl recomand cu drag, mie mi-a rămas la inimă locul ăsta. Se pot face mai multe trasee în zonă, iar pe lângă izvor, Cheile Vida sunt un alt obiectiv turistic demn de vizitat.
M-am întors entuziasmată, aproape cu senzația pe care o ai când ești îndrăgostit.