La doi pași de Oradea: peștera de la Tășad

de |

Când auzim cuvântul „peșteră”, gândul nostru zboară la munte, păduri de brazi și zeci de kilometri depărtare de oraș. Ei bine, la nici 20 km de la ieșirea din Oradea spre Băile Felix, în localitatea Tășad (comuna Drăgești), stă ascunsă o minunăție de peșteră.

Localnicii o vizitau mereu și îi îndrumau pe turiști spre cele mai bune căi de acces, astfel încât era ușor de găsit, deoarece informații găseai la orice poartă din sat. Intrarea în peșteră este ușor accesibilă pentru oricine, dar pentru conservarea speciilor care viețuiesc aici, s-a decis limitarea accesului pentru turiști, din motive lesne de înțeles, motive pe care le redăm în cele ce urmează.

Peștera de la Tășad a atras atenția cercetătorilor la începutul anilor 2000 când, în zonă, a fost remarcată prezența unei colonii de lilieci. Colonia de lilieci a fost ghidul speologilor spre peșteră și tot aceste mici mamifere au reprezentat una din surprizele acestui loc: Peştera Tăşad adăposteşte una din cele mai rare specii de lilieci, o colonie de liliac mediteranean cu potcoavă (Rhinolophus euryale). Din acest motiv, peştera a fost închisă, limitând accesul vizitatorilor, însă situl beneficiază de poteci tematice şi un centru de vizitare cu un mic muzeu. Nu vei regreta această drumeție!

Importanța acestei peșteri este dată și de vestigiile pe care le adăpostește. Declarate arie protejată de categoria 3, calcarele tortoniene din apropierea satului Tășad păstrează fosile de alge calcaroase, corali, spongieri, moluște și viermi. Stratificația acestor calcare prezintă urme ale vieții de acum 11-15 miloane de ani, această peșteră prezentând interes din punct de vedere biospeologic.

Curiozități:

  • Din cercetările efectuate până în prezent, Peștera de la Tășad măsoară 308 m, dar există posibilitatea ca una din galerii să se continue.
  • Peștera este situată în versantul drept al Văii Peșterii, la o altitudine de aproximativ 230 m și a fost săpată de cursul unui pârâu.
  • Cel mai înalt punct al peșterii măsoară 3,30 m.

Despre o altă minune a naturii la doi pași de Oradea, în curând!