În Bihor se află majoritatea traseelor de Via Ferrata din țară

de |

În Bihor se află majoritatea traseelor de Via Ferrata din țară

În România există momentan 8 trasee tip via ferrata, iar 5 dintre acestea sunt în Bihor. Cele mai cunoscute trasee de via ferrata din judeţ sunt în zona Vadu Crişului – Şuncuiuş. Traseele din Bihor sunt: Via Ferrata Casa Zmeului,  Via Ferrata din Peretele Zânelor – Vadu Crişului, Via Ferrata Pietrele Negre – Vârtop, iar cele mai recente două trasee de Via Ferrata se află în zona Defileul Crișului Repede.

Traseele de Via Ferrata sunt trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice. Sunt  trasee prin zone stâncoase sau direct pe stâncă. Diferența majoră între traseele de cățărare și traseele de Via Ferrata este că pentru cele din urmă, pe traseu sunt instalate corzi fixe. Echipamentul necesar pentru a parcurge un traseu este format din: cască de protecție, ham, kit special de asigurare pentru via ferrata, mănuși.

Istoria Via Ferrata

Primele via ferrata au fost realizate pe parcursul Primul Război Mondial. Atunci, Munții Dolomiți au fost locul de desfășurare a unor lupte importante. Trupele Austriece și cele italiene s-au luptat între ele, dar și împotriva condițiilor vitrege din munți. O mulțime de soldați au murit din cauza frigului, în urma căderilor sau a avalanșelor.

Pentru a-i ajuta să se deplaseze mai ușor la altitudini asa de mari, s-au montat trepte, cabluri și scări care să-i ajute să urce pe versanții abrupți. Multe dintre tunelele din Primul Război Mondial se pot găsi de-a lungul unor trasee de via ferrata, care au fost reabilitate.

Dacă doriți să aveți parte de o experiență inedită, puteți încerca o cățărare pe un astfel de traseu.