Iarna în Arieșeni

de |

Iarna în Arieșeni

Iarna își spune cuvântul tot mai grăitor din zi în zi, făcându-ne să dorim o schimbare de peisaj, o bulgăreală sau o escapadă cu schiurile în picioare. Astăzi vă propun o oprire la granița frumosului nostru județ, acolo unde înâlnește județul vecin, Alba. La o altitudine de 1.000 de metri, locul în care se se găsește renumita stațiune Arieșeni.

În timpul sezonului rece, stațiunea este remarcabilă, atât pentru iubitorii de schi, dar și pentru vânătorii de cadre excepționale sau pentru liniștea din timpul unei dimineți de iarnă în fața unui șemineu din mijlocului unui peisaj de poveste, în care muntele se înalță maiestos.

Cazarea la Arieșeni.

Cazarea la Arieșeni se potrivește tuturor buzunarelor, este de diferite gusturi, de la cabane retrase, la pensiuni înălțate de curând, unde gazdele sunt primitoare, iar poveștile despre munte nemuritoare. Sezonul se schi stă cu porție deschide și cu pârtile amenajate în perioada apoximativă de 4 luni, mai exact din luna decembrie până în luna martie/ aprilie, de programul acesta fiind responsabilă în mare parte vremea.

Cele trei pârtii aduc an de an mulți turiști, Pârtia Vârtop 1, având o lungime de 1.000 m, iar diferența de nivel fiind de 240 m, în timp de Pârtia Vârtop 2 onorează zona printr-o lungime de 420 m și o diferență de nivel de 100 m. Pârtia Piatra Grăitoare este ultima pârtie amenajată din această zonă. Aceasta există din anul 2010, având o lungine de 1095 m, iar diferența de nivel este de 256 m. Cele trei pârtii sunt asaltate de schiori în mod special la sfârșitul săptămânii, moment în care instalația nocturnă se bucură să lumineze calea celor care preferă un schi nocturn. Sănile sunt și ele așteptate, fiind invitate pe o pârtie special amenajată pentru acestea.

Pentru cei care sunt încântați de idea de schi, însă nu au m-ai făcut asta până acum, pârtia Vărtop 2 este un bun început. Pârtia este locul în care instructorii de schi își desfășoară activitatea, iar lungimea și diferența de nivel sunt potrivite pentru începători.

Cadre naturale și locuri unde povestea se întrepătrunde cu realitatea pot fi vizualizate pe traseul spre vârful Piatra Grăitoare sau Groapa Ruginoasă. Recomandabil este să anunțați pe cineva înainte de a porni, să mergeți în grupuri, fiind dotați cu rachete sau schiuri de tură.

 

Zona Arieșeni este o bogăție pentru iubitorii iernii și ai naturii, o oază de liniște în mijlocul unui sezon agitat și o bucurie acoperită cu multă zăpadă.

Articol scris de Ioana Voichescu.

Fotografii realizate de Varga Adrian.