Drumul Bisericilor de lemn din Bihor – partea a II-a

de |

Agenția de Management al Destinației Bihor vă invită în data de 15 Octombrie 2016 la al II-lea eveniment din cadrul proiectului Drumul Bisericilor de lemn din Bihor.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn” cuprinde o tură pe bicicletă pe un traseu lung de aproximativ 34 de kilometri, cu o dificultate medie, ocazie cu care vor fi vizitate trei lăcașe de cult: Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Luncșoara, Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Gheghie și Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Josani. Nu vor lipsi obiectivele tradiționale specifice mediului rural și nici degustările de produse tradiționale sau a fructelor de sezon.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn” din data de 15 octombrie va străbate drumul județean 108 l, drumurile comunale DC 172, DC172A și DC 167.  Circuitul traversează DN1 în localitățile: Aușeu – pe trecerile de pietoni din imediata apropiere a clădirii Primăriei Comunei Aușeu și Gheghie – în apropierea bisericii Ortodoxe din localitate.

INFO TRASEU

Pornire: 15 octombrie, ora 09:00, Halta Vadu Crișului

Lungime: cca. 34 km

Dificultate: medie spre ușoară.

Traseul se desfășoară pe o lungime de aproximativ 65 % pe asfalt, 35 % pe drum pietruit.

Zonele de urcare sunt:

  • Aușeu spre Luncșoara – lungime 300m cu pantă de cca 8% pe asfalt, cu final de 200 m pantă cu o înclinație de 12% – drum pietruit (sosire la punctul de belvedere). Acești ultimi 200 de metri se vor parcurge pe lângă bicicletă, eventual profesioniștii putându-și încerca forțele;
  • Luncșoara spre Gheghie – lungime 1000 de metri cu pantă de cca 6-7% pe drum pietruit.

Traseu: Halta Vadu Crișului – Cacuciul Vechi (pe la fostele unități militare) Comuna Aușeu (traversare pe trecerea de pietoni spre drumul care duce la Luncșoara) – biserica de lemn Luncșoara, biserica de lemn Gheghie, traversare DN1 în zona Bisericii Ortodoxe din Gheghie spre balastiera din Cacuciul Vechi – Cacuciul Nou, biserica de lemn de la Josani – Halta Vadu Crișului.

CFR ORADEA și IPJ Bihor SPRIJINĂ TURUL CICLIST PE LA BISERICILE DE LEMN

Compania feroviară va suplimenta vagoanele pentru trenul personal care pleacă din Oradea spre Cluj sâmbătă dimineaţa la ora 7:30 şi opreşte în Halta Vadu Crișului , locul de unde va porni turul pe biciclete pe la bisericile de lemn din Bihor. De asemenea, CFR va suplimenta şi vagoanele garniturii care se întoarce spre Oradea din Halta Vadu Crișului sâmbătă seara la ora 17.11 .

Recomandăm tuturor turiștilor să-și cumpere bilete și pentru bicilete din timp și să se îmbarce în ultimul vagon al garniturii de tren.

Turiștii care vin cu mașinile pot parca gratuit și în siguranță, în apropierea sălii de sport din Vadu Crișului situat lângă o pensiune din localitate. Parcarea va fi semnalizat[ cu un banner al Agenției de Management al Destinației Bihor.

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor , prin secția 1 de Poliție Rurală Borod și lucrătorii poliției rutiere Aleșd, va asigura desfășurarea în condiții bune a evenimentului. Agenții de poliție vor oferi asistență participanților înainte de plecare , iar pe parcursul zilei vor monitoriza evenimentul.

CIRCULĂM RESPONSABIL

Grupul de bicicliști va fi coordonat de șapte persoane pe tot parcursul traseului și va fi însoțit de o mașină de asistență tehnică. Recomandăm participanților și în special persoanele sub 14 ani să fie însoțite de cel puțin un părinte care să-I supravegheze (sau cel puțin o rudă), iar persoanele peste 14 ani să dețină asupra lor un act de identitate.

Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă, și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent- reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt.

BISERICILE DE LEMN

Biserica de lemn din Gheghie

Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Gheghie, comuna Auşeu, inclusă pe Lista Monumentelor Istorice la categoria edificii de importanță națională, poate fi observată nu cu foarte mare ușurință. Copacii înălțați de-a lungul timpului ascund acum frumoasa biserică. Ea a fost construită inițial în satul vecin, Luncșoara în anul 1714, unde a funcționat ca lăcaș de cult. În anul 1760, a fost cumpărată de credincioșii din Gheghie și mutată în locul unde se află și azi, pe un deal de unde să poată fi zărită de credincioși.

În urmă cu câțiva ani a intrat într-un proces de restaurare cu bani europeni. Interiorul adăpostește lucrările de artă ale unor meșteri specializați în cioplitul lemnului, iar pictura aplicată undeva în secolul XVIII se mai păstrează, dar potrivit specialiștilor are nevoie de restaurare. Cei care au construit-o au folosit lemn de stejar și s-au influențat din stilul maramureșean.

Biserica de lemn din Luncșoara

Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Luncșoara a fost ridicată în 1760 de meșterul Lup Ioan. Are toate încăperile poligonale, de mari dimensiuni, iar spre vest un amplu pridvor.

Conform menționărilor lui Ioan Godea în lucrarea „Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei)”, București (1996), Editura Meridiane, bârnele au colțurile fixate în forma literei „T”, în cuie de lemn. Stâlpii prispei ce înconjoară biserica sunt ușor înclinați, ca niște contraforturi.

Pictura interioară datează din secolul al XIX-lea. Doar o icoană pe lemn, „Sfântul Arhanghel Mihail”, este din secolul al XVIII-lea. Potrivit preotului paroh, Aurel Copăcian, în vechea biserică de lemn se mai slujește o singură dată pe an, dar „bătrânii satului se simt aici cel mai bine. La fiecare întâlnire dapănă amintiri de când s-au cununat, de cum și-au botezat copiii, sau îngropat neamurile”. Tot aici în biserica de lemn, „în urmă cu multă vreme, de sărbători oamenii se adunau și sărbătoreau”, a adăugat preotul.

Biserica de lemn din Josani

Potrivit surselor istorice, mai exact a unui document de la 1769, se arată că biserica de lemn din localitate a fost construită de preotul Simion Tarco „sus pe deal” și că avea un „turn anexat”. Pe o bârnă din exteriorul peretelui de la altar se mai poate observa și acum o inscripție chirilică.

Lăcașul de cult a fost mutat în martie 1798 în mijlocul satului, unde se află și acum, pentru că „drumul era tare anevoios, iar oamenii ajungeau cu greu la Sfânta Liturghie”, a spus Cristian Vandici, un tânăr din localitate. Acum biserica se află într-un proces de restaurare. În interior, pe pereții altarului, mai pot fi observate două picturi reprezentându-i pe „Arhanghelii Mihail și Gavriil”.

CICLOTURISM RESPONSABIL PRIN ARII PROTEJATE

Traseul propus de această dată străbate două arii protejate. Pornește din Situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede-Pădurea Craiului. Situl are o suprafață de 38.813 ha și se întinde în proporție de 99% pe teritoriul județului Bihor și de 1% pe teritoriul județului Cluj. Situl înglobează categorii de terenuri de folosință privată, de stat, arii naturale protejate de interes național și local.

Cea de-a doua arie protejată este Situl Natura 2000 Muntele Șes. Este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat pe teritoriile județelor Bihor, Cluj și Sălaj. Aria naturală protejată se întinde în partea estică a județului Bihor (pe teritoriile administrative ale comunelor: Aușeu, Borod, Bratca, Brusturi, Derna, Lugașu de Jos, Popești, Suplacu de Barcău și Șinteu și pe cel al orașului Aleșd).

„Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există îi sfătuim să le transporte până acasă”.

DRUMUL BISERICILOR DE LEMN DIN BIHOR

Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoane mobile.

Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul Bisericilor de lemn din Bihor poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism, o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. În acest sens, împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și administrațiile locale am identificat în interiorul comunităților meșteri populari și producători care pe viitor să asigure turiștilor suveniruri și gustări reci”.

Introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.

Prin intermediul evenimentului „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn”, Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism. Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul „de șosea” cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).

Evenimentul este organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei împreună cu Primăria Comunei Aușeu, Primăria Comunei Vadu Crișului, Primăria Comunei Măgești, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis și este sprijinit de către CFR Oradea și Poliția Bihor prin secția de poliție 1 Borod.

Pentru a avea o evidență asupra numărului de participanți, vă rugăm să completați formularul de înscriere accesând acest link CLICK AICI.