Dezvelirea unei noi statui în Oradea – Ion I. C. Brătianu

de |

Dezvelirea unei noi statui în Oradea – Ion I. C. Brătianu

În data de 24 noiembrie 2017 vor avea loc manifestări publice cu ocazia dezvelirii unei noi statui în Oradea, cea a lui Ion I. C. Brătianu. Statuia este situată în Parcul Brătianu din Oradea. Artistul care a realizat lucrarea este sculptorul Radu Ciobanu, fiind cel care a câștigat concursul din anul 2015, organizat de către Primărie. Evenimentul de dezvelire este inclus într-o serie de alte evenimente, prin care Primăria Oradea dorește să marcheze Centenarul Marii Uniri.

Ion I.C. Brătianu, om politic român, a jucat un rol de mare importanță în Marea Unire din 1918.  A fost președinte al Partidului Național Liberal, având mai multe funcții în cadrul guvernului de-a lungul vieții sale. Cunoscut și ca Ionel Brătianu, marele om politic a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri (prim-ministru al României), mai mult decât orice altă personalitate politică. În data de 24 noiembrie, 2017 se împlinesc 90 de ani de la moartea lui.

Manifestările dedicate zilei de 24 noiembrie încep cu ora 11.00, la Biserica cu Lună. Aici va avea loc o slujbă de pomenire, iar de la ora 13.00, în parcul Brătianu vor avea loc festivitățile de dezvelire a statuii și depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori.
Începând cu ora 16.00, în Sala mare a Primăriei Oradea va avea loc o conferință de prezentare a personalității marcante a lui Ion I.C. Brătianu. Vorbitorii vor fi: academicienii Nicolae Noica, Ionuț Cojocaru și Mihai Șora.

Sursă info: oradea.ro