Despre vitraliile orădene
Trecerea de la secolul al XIX-lea la secolul XX-lea deschide un nou capitol în istoria artei universale. În această perioadă de tranziție prinde contur stilul Art Nouveau, fiind o introducere a ceea ce urma să devină modernismul secolului XX. Art Nouveau, numit și Secession sau Jugendstil se manifestă deplin în artele aplicate, arhitectură, grafică și pictură.
În Oradea, noul spirit al artei aduce un rafinament estetic urbei, iar prin marea diversitate stilistică poate fi plasată pe harta celor mai importante orașe cu arhitectură Secession/Art Nouveau din Europa. Oradea, ca oraș Secession, se remarcă atât prin frumusețea arhitecturii, cât și prin ornamentica diversificată, ce conferă ansamblului o configurație închegată și deosebit de expresivă. Stucaturile, medalioanele, feroneria și, nu în ultimul rând, vitraliile sunt elementele care definesc cel mai bine specificul stilului secession.
Un adevărat spectacol de forme, lumină și culoare îl constituie vitraliile, realizate din sticlă opacă și colorată. Echilibrul compozițional este dat de relația dintre culori și forme, descrise cu ajutorul liniilor curbe și fluide. Imaginile redate în vitraliile orădene conțin diferite motive: geomorfe (munți, stânci, dealuri, câmpii și ape); cosmomorfe (soare, stele nori); zoomorfe (animale, păsări); fitomorfe (arbori, frunze, flori); antropomorfe ( figuri umane stilizate); sociale (satul, templul, portul). Vitraliile au atât un caracter funcțional, cât și o dimensiune estetică și o simbolistică rafinată. Lebăda, de exemplu, este simbol al purității și frumuseții, în timp ce păunul reprezintă luxul și vanitatea; mugurele întruchipează viitorul și regenerarea. Cele mai întâlnite reprezentări zoomorfe în vitraliile palatelor orădene sunt: vulturul, ciocârlia, papagalul, cocoșul și barza. La fel de des întâlnite sunt următoarele motive fitomorfe: floarea soarelui, lalelele, garoafele, albăstrele, ghioceii.
Spectaculoase sunt vitraliile de la Palatul Vulturul Negru, Palatul Darvassy, Casa Roth și Hotel Parc, în toate acestea fiind reprezentată natura într-o manieră stilizată, amintind, în același timp, și de valoarea ei simbolică.
Articol realizat de: Sebastian Ferchi
Fotografie reprezentativă: blog.rbh.ro/?cat=10