Despre Conacul Komaromi din Bihor, sau „comoara din mijlocul pădurii”

de |

Despre Conacul Komaromi din Bihor, sau „comoara din mijlocul pădurii”.

Probabil că mulţi dintre noi nu ştiam că, în satul Otomani, din comuna Sălacea, judeţul Bihor, se află reşedinţa celui care a fost cel mai bogat om din oraşul maghiar Debrecen la vremea construcţiei conacului, la începutul secolului al XVIII-lea, şi anume Komaromi Gyorgy, al cărui fiu, Komaromi Gyorgy al II-lea, urmând ca acesta să îşi aibă reşedinţa în clădirea impunătoare din Otomani – Conacul Komaromi.

De-a lungul secolelor, trei mari familii au fost proprietarii acestui domeniu, în componenţa căruia intra inclusiv un parc dendrologic, cu arbori aduşi tocmai din America de Nord, dar şi un tunel, lung de 87 de metri, care ducea la un izvor, care mai apoi a asigurat apa pentru conac şi anexele acestuia. Prima familie care a intrat în posesia domeniului şi a construit conacul este familia Komaromi, achiziţionând proprietatea de la familia Bernáth. Mai apoi, domeniul a intrat în posesia familiei Jasztrabszky, după care a urmat familia Lovass. Aceasta din urmă, a fost nevoită să vândă proprietatea statului român.

În perioada comunistă, conacul a jucat, mai întâi, rol de C.A.P. şi, mai apoi, de grădiniţă, până în anul 1990, de atunci fiind locuit de chiriaşi, care l-au lăsat să cadă în ruină.

Din fericire, conacul a fost restaurat între anii 2012 şi 2013, acum servind drept centru de informare şi muzeu, conţinând câteva expoziţii de mobilier, ceramic, etc. De asemenea, un punct de atracţie în sine îl constituie arhitectura conacului, dominând stilul baroc.

Acestea fiind spuse, vă invităm şi pe dumneavoastră să vizitaţi conacul de la Otomani! Programul de vizitare este în timpul săptămânii, între orele 9:00 şi 16:00.

Articol realizat de Mihai Dan. 

Fotografie preluată de la conac.sonoro.ro