Descoperă lumea pierdută! Platoul carstic Lumea Pierdută

de |

Parcul Natural Apuseni a binecuvântat Bihorul cu bijuterii pe care natura le-a modelat cu măiestrie timp de veacuri, pentru ca noi să ne bucurăm de priveliști care taie răsuflarea oricui. În extremitatea sud-estică a Bihorului, în administrația comunei Pietroasa, există un monument al naturii, o arie naturală de interes național care te va fermeca prin frumusețea ei: Platoul carstic Lumea Pierdută.

Denumirea își are originile în trecutul în care natura primitivă nu fusese atinsă de interesele economice, ale defrișărilor în special, o pădure virgină de conifere împodobind platoul carstic delimitat de Pârâul Ursului, Pârâul Sec și culmea sudică a Vârfului Gârdișoara.

Atracțiile zonei sunt:

  • Avenul Gemănata – cu o adâncime de 100 m, avenul surprinde mai ales prin diametrul de 100 m;
  • Avenul Negru – este cel mai adânc dintre cele patru avene prezente aici, având o adâncime de 108 m;
  • Avenul Pionierilor – este „fratele mai mic”, având o adâncime de doar 9 m;
  • Avenul Acoperit – este de fapt o peșteră de 35 m, dezvoltată într-un perete de calcar. Fiind vorba de avene (peșteri dezvoltate pe verticală), acestea pot fi admirate doar de sus de către cei care nu dețin echipament speologic, de aceea recomandăm să fii precaut și să nu te apropii prea mult de margine!;
  • Peisajul în sine este o atracție principală. Vegetația bogată, coniferele care-și înalță vârful spre cer, ciupercile cu pălării felurite care împodobesc solul, toate te vor face să crezi că ai pășit într-un tărâm magic, desprins din poveștile și basmele copilăriei. Traseul de poveste este bine marcat, cu cruce galbenă, astfel încât nu trebuie să lași firimituri în urma ta, ca Hansel și Gretel.

Cum ajungem aici?

Traseul pornește din Padiș, dar se poate ajunge și din Glăvoi, urmărind, după cum am mai precizat, marcajul cu cruce galbenă, acesta fiind foarte bine semnalat. La pas, traseul durează aproximativ trei ore la dus și încă trei la întoarcere. Dificultatea traseului este medie, este potrivit și pentru începători și necesită un echipament de bază, adecvat drumețiilor prin pădure.

 

Lumea Pierduta in Apuseni. Frumusetile naturii primitive: platoul carstic Ponor, Muntii Apuseni. Sursa foto: Wikipedia.