Astăzi este o zi de vineri 13. Cel mai probabil majoritatea dintre noi am auzit de superstiția care planează în jurul acestei combinații: vineri și 13.
De unde vine superstiția de vineri 13? Așa zisa triskaidekafobie, sau fobia de numărul 13, alături de ziua de vineri ar fi apărut ca urmare a existenței mai multor asocieri cu evenimente neplăcute care s-ar fi întâmplat într-o astfel de zi, la o astfel de dată:
- evenimente mitologice și istorie
- alungarea din Rai a lui Adam și a Evei, potopul, crucificarea, toate au avut loc în zile de vineri;
- sfârșitul cavalerilor templieri se spune că ar fi avut loc într-o zi de vineri 13;
- până în secolul al XX-lea, vineri 13 nu era văzut ca un întreg, ci erau două elemente despărțite prin virgulă. Fapt care ne face să credem, conform celor de la www.descopera.ro, că până atunci nu ar fi existat vreo legătură între vineri și 13, deși luate separat erau considerate ca aducătoare de ghinion;
- prima referire la vineri 13 ca superstiţie independentă se consideră că ar fi fost făcută în 1913 în Notes and Queries, unde era menţionat „ghinionul adus de vineri 13″. Alte referințe amintesc de anul 1869 și de bibliografia lui Gioachino Rossini de Henry Sutherland Edwards, iar altele susțin că vinovat pentru această superstiție se face Thomas W. Lawson.
- „La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica catolică declară că superstiţiile sunt păcate şi din ce în ce mai multe dicţionare definesc termenul de superstiţie drept o credinţă iraţională. În 1967, Enciclopedia Catolică revizuită defineşte superstiţia ca atitudine a minţii, iraţională şi nedemnă, asupra naturii, supranaturalului sau Domnului, pornită din ignoranţă, frică faţă de necunoscut sau scrupulozitate morbidă” – sursă text AICI.
- media și guvernele încep să critice aceste feluri de superstiții „declarându-le nepatriotice şi lipsite de temei ştiinţific, o ameninţare directă la adresa libertăţii democratice şi a progresului”.
- superstiții și analogii
- prin secolul al XVII-lea se credea că 13 persoane așezate la masă ar însemna un lucru rău;
- se mai considera faptul că nașterea unui copil într-o vineri 13 îi va aduce ghinion pentru toată viața sau că acesta va muri de tânăr;
- nu se organizează nunți într-o zi de vineri 13 deoarece nu este de bun augur;
- un cortegiu funerar care taie calea unui om într-o zi de vineri 13 prezice faptul că acea persoană va muri;
- și multe altele…
Clubul Treisprezece
Demult, în 1887, a existat Cubul Treisprezece, Thirteen Club, condus de David McAdam, judecător la curtea orășenească. Membrii acestui club făceau o legătură între execuțiile judecătorești care aveau loc doar în ziua de vineri și superstiția care începea să se formeze, fapt pentru care ziua de vineri era percepută ca fiind aducătoare de ghinion. Aceștia au realizat mai multe demersuri pentru ca execuțiile să aibă loc într-o altă zi. Ba mai mult, pentru a schimba superstiția vineri 13 aceştia au propus ca în fiecare zi de sâmbătă programul de lucru să fie mai scurt. Scopul acestei mișcări ar fi fost ca, într-un final, ziua de sâmbătă să fie liberă iar oamenii să se bucure de venirea zilei de vineri.
Aceste demersuri realizate de Clubul Treisprezece au pornit la inițiativa veteranului de război, căpitanul William Fowler, în anul 1882. W. Fowler și-a propus să demonstreze că superstiția vineri 13 nu are nicio valoare.
„Fascinaţia lui pentru numărul 13 (şi pentru superstiţiile despre ghinion, în general) s-a concretizat într-o întâlnire a 169 bărbaţi (13 x 13) într-o zi de vineri 13, la ora 19:13. Pentru a ajunge la cele 13 mese, invitaţii au trecut pe sub o scară şi au vărsat sare pe jos. Toate cuţitele au fost aşezate pe farfurii sub forna unui X, iar invitaţii au cinat sub un banner roşu pe care scria „Morituri Te Salutamus” (noi, cei care vom muri, te salutăm)” – sursă text AICI.
… iată cum superstițiile au avut puterea de a influența gândiri și trăiri la nivel colectiv. Cu toate acestea, au existat și mai există multe alte povești și legături cu această superstiție, vineri 13.
Sursă foto AICI