Comori din județul Bihor – Castelul Stubenberg din Săcueni
Așezat la răscrucea drumurilor dintre Oradea şi Satu Mare, într-o localitate cu o îndelungă istorie viticolă, castelul Stubenberg este inima localității Săcueni. Castelul are o poveste şi o istorie lungă de sute de ani, mai exact, acesta a fost construit în anul 1460, pe ruinele unei vechi construcții medievale, palat care există din ordinul lui Matei Corvin.
Secolul al XV-lea a însemnat prosperitate pentru familia Zolyomi, familia care a primit domeniul castelului de la regele Szigismund. În anul 1634 Zolyomi David cade în dizgraţia principelui, iar domeniul de la Săcueni îi este confiscat, încadrându-se acum în domeniile Principelui Transilvaniei.
Cetatea Săcueni devine bastionul vestic al principatului Transilvaniei, în anul 1660, după căderea cetății Oradiei. Cetatea a fost confruntată de multe ori cu ostilități din partea turcilor, însă niciodată cucerită. Mai târziu castelul are parte de noi stăpâni, familia Dietrichestein. Perioada în care familia austriacă este la conducerea castelului, reprezintă o perioadă în care palatul primește strălucire şi eleganță. Este înălțată biserica romano-catolică, în stil baroc, dar şi aripa sudică a castelului.
Un nou proprietar
Anul 1830 aduce castelului un nou proprietar, Stubenberg Gusztáv. Acesta adaugă castelului un hambar în stil clasicist, iar la trecerea secolelor, restaurează castelul, lucrările mergând până în anul 1906, în acest timp construindu-se și aripa nord-estică.
Castelul impresionează prin stilul uimitor în care este construit. Arhitectul vienez Victor Siedec s-a folosit de oblicitatea dealului, pe care tronează castelul, pentru a îi da un aspect de o dimensiunea mai mare decât este în realitate, astfel că fațada principală este fără etaj, dar privind de pe șoseaua din faţă, pare cu etaj.
Castelul a fost cunoscut şi datorită parcului dendrologic ce-l înconjura. În dreapta castelului, în vremurile glorioase ale sale, era amenajată o grădină de iarnă, existența sa rămânând peste ani ca dovadă a măreției sale.
Palatul a fost construit în forma literei L. Faţa principală a aripii de vest este dominantă în mijloc de un hol deschis. Clădirea se sprijină în partea din faţă într-un singur nivel, iar în partea dinspre curte stă elegant un coridor boltic. Blazonul familiei Dietrichstein se mai poate vedea şi astăzi deasupra intrării principale.
Anul 1948 a reprezentat anul în care Palatul Studenber şi-a începutul drumul înspre declin. După naționalizare, Castelul a fost transformat mai întâi în gimnaziu, apoi în sediu al învățământului superior. În perioada 1989 – 2008 a fost gazda Liceului Petofi Sandor, iar în anul 2010 primăria a concesionat Castelul pentru 49 de ani Fundației Sfântului Francisc.
Castelul Stubenberg este o comoară care merită dezgropată şi arătată lumii. O clădire care a tronat secole întregi prin frumusețe și importanță.
Articol scris de Ioana Voichescu.