Cicloturismul și drumul bisericilor de lemn

de |

Peste 130 de bicicliști au pedalat pe un traseu lung de 34 de kilometri, au vizitat trei biserici de lemn, Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Luncșoara, Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Gheghie și Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Josani. Indiferent de vârstă, de la copii de trei ani purtați de părinții lor în scaune speciale pentru bicicletă, la adolescenți, părinți și bunici dornici de mișcare, bicicliștii s-au întâlnit în comuna Vadu Crișului și au pornit pe „Drumul Bisericilor de lemn”.

PE BICICLETĂ, DAR NU CU STOMACUL GOL – AU REDESCOPERIT BIHORUL

Cu toate că pornirea pe traseu a fost programată la ora 9:00, startul s-a dat puțin mai târziu, pentru că reprezentanții Primăriei Vadu Crișului nu i-au putut lăsa pe vizitatori să pornească la drum cu „stomacul gol”. Pe masa aranjată la foc rapid s-au aflat produse proaspete din carne de porc, brânză, zacuscă, ciocolată de casă, cozonac, pălincă și apă. Copiii au fost încântați de jucăriile făcute din lut alb de către un meșter popular al locului, care alături de jucării a expus și câteva obiecte decorative. După ce au servit un mic dejun tradițional, bicicliștii au ascultat cu atenție recomandările făcute de reprezentanții Poliției Rutiere Aleșd și cei ai Secției 1 de Poliție Borod.

SPRE BISERICA DE LEMN DIN LUNCȘOARA PRIN VALEA OMULUI

După ce au traversat comuna Vadu Crișului și satul Cacuciul Vechi, turiștii au făcut primul popas de hidratare în comuna Aușeu, în fața primăriei. Un producător local a oferit apă și suc proaspăt de mere. Cei care nu au apucat să se bucure de micul dejun au putut servi de pe masa ornată tradițional „pancove”,„cirighele” și struguri din gospodăriile localnicilor.

Înainte de a ajunge la biserica de lemn din Luncșoara, turiștii au avut de urcat o pantă pe un drum pietruit și de străbătut câteva drumuri pe coamele dealurilor din situl Natura 2000, Muntele Șes. Cu toate că ploile din ultimele zile a înmuiat cărările și drumul de pământ, bicicliștii s-au bucurat de terenul ușor accidentat. „Nici nu mă așteptam să găsesc asemenea porțiuni pe acest traseu”, îi spunea la telefon un participant unui alt prieten care nu a putut ajunge în tură.

OSPITALITATE LOCALĂ ȘI ISTORIE ÎN AER LIBER

După câțiva kilometri de pedalat printre locuri pitorești, traseul a continuat paralel cu Valea Omului, prin satul Luncșoara, până la biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (1760). Primarul comunei Aușeu, Mitică Lazăr, a însoțit grupul de turiști pe bicicletă până la Luncșoara, unde Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei, și Aurel Copăcian, preotul paroh din localitate, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în straie populare i-au întâmpinat pe turiști în pridvorul bisericii. Aici, atenți ca niște copii în sala de clasă, musafirii au ascultat legende locale și au aflat despre istoria lăcașului de cult.

„Astăzi vă arătăm puțin din fiecare, pentru că vrem să vă determinăm să reveniți la Luncșoara. Vrem să vă determinăm să vă aduceți și prietenii și mai ales vrem să vă convingem că într-adevăr aici se păstrează lucruri și valori, așa cum le-am primit”, a spus Ancuța Șchiop – viceprimarul comunei Aușeu.

Preotul satului le-a prezentat turiștilor lăcașul de cult, vechi de câteva sute de ani, şi a apreciat acţiunea ca fiind „binevenită și m-aș bucura să se repete, sunt încântat pentru faptul că sunt antrenați și cei mici pentru ca astfel să le transmitem ceea ce este al nostru”, a spus Aurel Copăcian, preotul paroh.

MÂNCARE TRADIȚIONALĂ DIN BELȘUG

Efortul bicicliștilor a fost răsplătit de comunitatea locală cu o masă îmbelșugată de pe care nu au lipsit sarmalele cu smântână de casă, pâinea cu cartofi coaptă pe vatră, slănina și șunca de porc, dar nici pălinca turnată cu grijă din sticlele frumos ornate. Gospodinele din comuna Aușeu nu i-au lăsat pe turiști să plece fără să guste și ceva dulce. Așa că au îmbiat participanții cu cozonac de casă, gem de măceșe și prăjituri cu brânză. Înainte de plecare de la Căminul Cultural din sat, grupul de copii îmbrăcați în straie tradiționale au jucat câteva dansuri populare specifice zonei.

PRINTRE LANURILE DE PORUMB SPRE BISERICA DE LEMN DIN GHEGHIE

Până la Biserica de lemn din Gheghie, construită în anul 1714, situată peste deal, turiștii s-au delectat cu fructele din merii și nucii de pe marginea drumului. Alții au făcut poze și s-au bucurat de peisajul rural împreună cu familia.

Traseul până în satul vecin, Gheghie a fost provocator, dar datorită organizatorilor zonele mai dificile au fost traversate cu ușurință. Asociația Unanimis a avut grijă ca la această ediție să nu lipsească o mașină pentru asistență tehnică, serviciile ei fiind gratuite și de mare folosință unor bicicliști.

Curtea bisericii de lemn din Gheghie a fost neîncăpătoare pentru vizitatorii din weekendul care a trecut. Atenția participanților a fost atrasă de preotul Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea, care le-a spus celor prezenți că „simplitatea bisericilor de lemn este cea care atrage vizitatorii, dar să nu uităm că, deși în interiorul lor nu se mai țin slujbe religioase, aceste lăcașuri de cult sunt spații sacre”. Tânărul preot a fost la înălțime, a reușit să-i implice pe turiști în rostirea în cor a rugăciunii Tatăl Nostru.

Biserica de lemn din Gheghie a fost restaurată datorită implicării într-un proiect european a Primăriei comunei Aușeu și a Direcției pentru Cultură Bihor.

Mai odihniți și plini de energie, turiștii și-au continuat drumul până la Josani pe un drum de țară paralel cu Crișul Repede. Ajunși în curtea bisericii unde este situată și biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (sec. XVII), gazdele Marin Merț, primarul comunei Măgești, și preotul parohiei ortodoxe Ioan Opriș împreună cu localnicii au pregătit o gustare tradițională din care nu au lipsit delicioasele „brânzoici”. Ora de istorie locală a fost susținută de profesoara Florica Bradea.

DRUMUL BISERICILOR DE LEMN DIN BIHOR

Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoane mobile.

Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul Bisericilor de lemn din Bihor” este privit cu seriozitate de către participanți și comunitățile locale. Față de prima ediție, la care au participat peste 100 de turiști, la invitația pentru acest eveniment au răspuns peste 130 de oameni. Considerăm că introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene, va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.

CICLOTURISMUL

Prin intermediul evenimentului „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn”, Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism. Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul „de șosea”, cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).

Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit. Accesul la obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei împreună cu Primăria Comunei Aușeu, Primăria Comunei Vadu Crișului, Primăria Comunei Măgești, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis și a fost sprijinit de către CFR Oradea și Poliția Bihor prin secția de poliție 1 Borod.