Cetăți din Țara Crișurilor – istorie și obiective turistice din Bihor

de |

Cetăți din Țara Crișurilor – istorie și obiective turistice din Bihor

Filele din povestea acestui ținut încep tocmai din paleolitic, o istorie bogată, cuprinzătoare și plină de mister. Un șir lung de mărgele așezate frumos în anii trecuți, povești ce merită spuse, redescoperite, iar locurile în care odată a fost așa de multă viață, merită vizitate și cuprinse în amintirile noastre. Dacă sunteți în căutare de sugestii pentru a vizita obiective turistice din Bihor, noi vă ajutăm.

Cetatea Piatra Șoimului 

Unul dintre aceste locuri este și Cetatea Piatra Șoimului. Se găsește la 40 km de Oradea, fiind considerată o importantă fortificație din nord-vestul țării.

Pietrele acestei fortărețe au fost puse una peste alta în secolul al XIII-lea, fiind construită de o familie nobilă, Geregye. Funcția ce i-a fost atribuită era de a veghea asupra accesului din Valea Crișului Repede, responsabilitate pe care a îndeplinit-o  până la răscoala împotriva regelui László al IV-lea. Atunci familia a pierdut acest domeniu importat și bogat, intrând în posesia coroanei maghiare.

Patru secole au trecut astfel peste impresionanta construcție, aceasta pierzând din gloria de mai demult. Restaurată și îmbrăcată în straie noi este stăpânită de nobilii Transilvaniei. Însă greul abia acum urmează să vină, când Bihorul este asediat de turci în anul 1660. Începutul secolului al XVII-lea aduce răscoale și numeroase distrugeri. Au fost prăbușite domenii importante, printre care și Cetatea Piatra Șoimului.

Astăzi se mai poate vedea doar urma unei istorii zbuciumate, o poveste dureroasă care a rămas scrisă pe ruinele acestui loc. Ruinele se pot vizita dinspre latura estică, unde un șanț de apă este traversat de un pod, o umbră a ceea ce a fost cândva o cetate înfloritoare, ridicată în patru niveluri, cu un turn masiv în mijloc, loc ce oferea protecție, sprijin și bogăție.

Pentru a ajunge la locația cetății, trebuie parcurs drumul din orașul Aleșd spre satul Peștiș. Ulterior, străbateți drumul pietruit, prin pădure, până la stânca pe care se ridică ruinele cetății de odinioară.

Cetatea Finiș

O altă cetate importantă în perioada sa de glorie. Așezată la hotarul satului Finiș, în apropierea orașului Beiuș, cetatea a tronat timp de mai multe secole din vârful unui munte.

Cetatea este înregistrată în cronica Gesta Hungarorum datând de pe vremea lui Menumorut, acesta construind-o din lemn, iar regele Bela al IV-lea, fiind cel care a fortificat-o, dându-i sprjin zidurile din piatră. Anul 1599 aduce o nouă poveste despre cetatea Finiș, perioadă în care Mihai Viteazu pune stăpânire peste acest loc prețios.

Cetatea a servit drept loc al consfătuirilor, în timpul domniei lui Bela al IV-lea. Istoria amintește această cetate drept un important punct, deoarece a fost o fortificație medievală de refugiu și apărare. Așezată într-o poziție strategică, aceasta stătea de veghe, protejând accesul spre Oradea și părțile sud-vestice ale Țării Crișurilor. Centrele argintifere din zona Beiușului, minele de fier și aramă de la Băița și Pietroasa erau și ele sub protecția impunătoarei cetăți.

Astăzi se mai pot vedea trei turnuri care încă mai tronează asupra frumoasei zone, iar cel mai mare fiind vizibil din localitatea cu același nume. Cele două cetăți prezentate au stat de veghe multe secole, protejând Oradea și împrejurimile, pe vremea când pericolul era inevitabil. În timpul în care poveștile erau trăite, scrise în inimile oamenilor, ca abia după secole să fie așternute pe hârtie. În spatele locurilor impunătoare, fiind oameni curajoși, clipe neuitate și pietre de aducere aminte. Timpuri ce astăzi sunt povestite.

Vom reveni cu mai multe povești despre Cetățile ce pot fi găsite în Țara Crișurilor și diferite obiective turistice din Bihor.

Articol realizat de Ioana Voichescu.

Foto: turismalesd.ro