Celebrul Păcală își are originile în Bihor

de |

Celebrul Păcală își are originile în Bihor.

Celebrul personaj Păcală a trăit în Bihor. Cel care ne-a umplut copilăria cu doze de pozne și haz, a devenit emblematic pentru generații și generații. Nu e persoană să nu fi auzit de trăznăile sale. Întruchipând țăranul român autentic, personajul popular este cunoscut pentru umorul său inconfundabil.

E de-ajuns să spui Păcală, și în minte îți apar câteva scene rămase întipărite în minte. Chiar dacă mulți am auzit și ne-am petrecut o bucată din viață alături de poznele sale, puțin știm unde s-a născut și unde a locuit celebrul personaj de poveste. Legenda spune că el ar fi trăit în satul bihorean Păcăleşti, din comuna Dărgăneşti.

Ți-ai fi putut imagina vreodată, că Păcală a trăit în satul Păcălești?

Oare denumirea satului să îi fi preschimbat destinul de actor popular? Istoricul satului provine de la cneazul Lupaş Păcală, care a cumpărat mai multe sate. Unul dintre sate a primit denumirea după numele său-Păcălești. Prima atestare documentară a satului Păcăleşti datează din anul 1851, când în fruntea satului era cneazul Lupaş Păcală, prin adăugarea sufixului «-eşti», la numele lui de familie,  a rezultat satul Păcăleşti.

O altă povestire care circulă în rândul sătenilor din Păcăleşti este aceea că “în urmă cu mult timp, sătenii aveau în proprietate multe oi. Într-o dimineață lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa şi să strige puternic că au venit lupii la oi. Sătenii s-au alarmat, și înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână au venit să își salveze animalele. La scurt timp, însă, ei au constatat că au fost păcăliți de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieșit pozna. De fapt, Păcală a reuşit această figură de două ori”.

Toate acestea au făcut ca, în timp, sătenii să poarte un renume de păcălici. Nici oamenii nu au certitudinea cât este istorie, cât este legendă,  dar au determinarea că Păcală a existat, a trăit și a păcălit chiar în satul, Păcălești.

Sursă text.

Sursă foto.