de |

Dorim să te ținem la curent cu unele dintre cele mai frumoase și importante evenimente din orașul Oradea. De aceea, prin intermediul Ghid Local Oradea, îți recomandăm câteva dintre cele care urmează să aibă loc weekendul acesta, 27 – 29 ianuarie 2017.

Tu ce faci în weekendul 27 – 29 ianuarie?

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.

Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Mini Fest – Zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori

În perioada 27 – 29 ianuarie 2017 va avea loc un Mini Fest special organizat pentru cei mai mici dintre spectatori.

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, în colaborare cu Teatrul Ion Creangă din București, organizează prima ediție Mini Fest – Zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori. Acest eveniment este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani, iar scopul întregului demers este de a „promova importanța și beneficiile educației timpurii prin teatru”. În cadrul festivalului vor fi expuse povești senzoriale „croite pe măsura celor mici, dar și activități conexe, dedicate adulților”…

PROGRAM „MINI FEST – ZILELE TEATRULUI PENTRU CEI MAI MICI SPECTATORI”:

  • Vineri, 27 ianuarie 
    • 17:00 – OMULEȚ, Trupa Arcadia (vârsta vizată 2+)
    • 18:00 – Conferință „Educația Timpurie prin teatru” pentru părinți și cadre didactice
  • Sâmbătă, 28 ianuarie
    • 11:00 – MIC SAU MARE ?, Trupa Arcadia (vârsta vizată 0-3 ani)
    • 17:00 – FORME, Mini Reactor Cluj-Napoca (vârsta vizată 2+)
  • Duminică, 29 ianuarie
    • 11:00 – MÂNUȚE ȘI PICIORUȘE, Trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti Szinhaz, Oradea (vârsta vizată 0-3 ani) – spectacol non-verbal

Mini Fest - Zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori

Spectacol de teatru: Omuleț

Vineri, 27 ianuarie, ora 17:00, va avea loc spectacolul de teatru pentru cei mai mici spectatori, Omuleț de Petro Ionescu, în regia Deliei Gavlițchi.

OMULEŢ este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ștrengărește prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca spiriduşului de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând însingurate de ici–colo. Totuşi, pentru ca un OMULEŢ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băiețelului toate simțurile de care un om are nevoie…

Omuleț - trupa Arcadia Oradea

Masă rotundă: Mitul lui Herakle

Vineri, 27 ianuarie, Asociația Culturală „Noua Acropolă” Oradea va organiza o nouă masă rotundă, ocazie propice pentru a se discuta pe marginea unei teme despre eroism construită în jurul faptelor unui personaj de legendă: Mitul lui Herakle.

În data de 12 ianuarie a avut loc conferința Poți fi erou astăzi?, moment în care s-au prezentat două mituri cunoscute în mai toată lumea, Legenda lui Arthur și Mitul lui Herakle, au fost prezentate idei despre eroism, simboluri din cele două mituri care pot fi aplicate și observate chiar și în zilele noastre. Această conferință a anunțat două mese rotunde: Legenda lui Arthur, care a avut loc în data de 20 ianuarie, respectiv Mitul lui Herakle, care va avea loc în data de 27 ianuarie, ora 18:30, la Sediul Asociației Culturale „Noua Acropolă” Oradea, Piața Unirii, numărul 5, apartament 7, interfon 10.

Intrarea este liberă!

Masă rotundă: Mitul lui Herakle

Teatru: Ursul

Vineri, 27 ianuarie, ora 19:00, se va juca spectacolul de teatru Ursul, în Sala Studio Act Oradea.

„Subintitulată Farsă într-un act, Ursul dezvăluie în mod concentrat, comico-ironic, o parte esenţială a naturii umane, sugerând cât de apropiate sunt uneori furia şi pasiunea. Conflictul între ofiţerul Smirnov şi moşieriţa Popova înregistrează o serie de treceri bruşte de la ceartă la preparativele unui duel între cei doi, apoi renunţarea lui Smirnov de a se lupta cu moşieriţa de care se îndrăgosteşte subit. Piesa Ursul are toate caracteristicile genului scurt: schimb rapid de replici, emoţii extreme, argumente haotice, răsturnări surprinzătoare de situaţii. Simplă, clară, hazlie, farmecul ei vădit stă în puterea dialogului” – sursă text AICI

Teatru: Ursul

Comedie: Gunoierul

Vineri, 27 ianuarie, ora 19:00, vom putea râde din nou „alături de” Gunoierul, o piesă de teatru jucată de atâtea ori și îndrăgită de mai toți spectatorii.

„Cum crezi că un « simplu » gunoier îţi poate întoarce viaţa cu susul în jos ? Câte lucruri interesante poţi afla despre o persoană pur şi simplu cotrobăind prin gunoiul său menajer? Şi dacă după o zi istovitoare de muncă, mergând să arunci gunoiul întâlneşti un individ care îţi prezintă tot soiul de poveşti despre familia ta, poveşti care se transformă treptat în realitate, realitate care se transformă în paranoia, finalul nu poate fi decât unul incitant. Provocator şi plin de umor este şi spectacolul Asociatiei Artemotion, spectacol care îi are în distribuţie pe îndrăgiţii actori Richard Balint, Sebastian Lupu şi Mirela Lupu” – sursă text AICI

Comedie: Gunoierul

Teatru: Mic sau Mare?

Sâmbătă, 28 noiembrie, ora 11:00, se va juca spectacolul de teatru Mic sau Mare?, în regia Viktoriei Nagy.

MIC SAU MARE ? le oferă celor mai mici spectatori ocazia de a pătrunde în lumea magică a teatrului, pe înțelesul lor. Atmosfera familiară în care sunt primiți, momentele artistice create special pentru ei și fundalul sonor atent selectat, sunt elementele care îi așteaptă pe copiii curioși să facă primii pași în lumea teatrului de păpuși.

Trupa Arcadia vă invită la primul ei spectacol de teatru pentru bebeluși cu vârsta între 0 și 3 anișori…

Mic sau mare, Trupa Arcadia Oradea, Teatrul Regina Maria

Teatru: O poveste foarte simplă

O poveste foarte simplă de Mario Lado, regia artistică semnată de Elvira Platon Rîmbu, se va juca în data de 28 ianuarie, ora 19:00, în Sala Arcadia.

Spectacolul este o poveste foarte simplă. O poveste despre dragoste: dragostea dintre un băiat și o fată, dragostea față de semeni, dragostea față de animale…

O poveste despre chinurile alegerii și despre spiritul de sacrificiu. O poveste cu oameni, animele și chiar și îngeri. Cu râs, cu plâns… un amestec de comedie, dramă și lirism. Ca și în viață, toate aceste trei elemente merg mână-n mână…

O poveste foarte simplă, Teatrul Regina Maria

Teatru: Forme – stadiul 1 și 2

Sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 19:00 se va juca spectacolul Forme, un spectacol pus în scenă de Asociația Culturală Experiment. Teatru. Clandestin. și care are la bază textul lui Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”.

Spectacolul Forme, după cum este menționat pe pagina evenimentului, „este un studiu care aduce în prim plan metamorfoza, structurat în episoade prezentate în forme neobișnuite, parcurgând miturile cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute, plecând de la un text fundamental al literaturii occidentale: Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”. O călătorie care angajează spectatorul într-o atmosferă onirică, o privire asupra miturilor puse pe hârtie de poetul latin prin prisma experiențelor și evenimentelor contemporane” – sursă text AICI

FORME - Studiul 1 și 2

Petrecere: Back in time cu Sorin Lupașcu

În data de 28 ianuarie, în Urban Place, muzica anilor ’80 – ’90 reînvie alături de Sorin Lupașcu. Sute de vinyl-uri, aparatură analogică și Sorin, toate vin pentru un retro party.

Sorin Lupașcu este o legendă a discotecilor din România. Acesta a fost poreclit „DJ tovarășu’” deoarece mixeză de mai bine de 30 de ani. „Dacă în anii ’80 ai fost pe litoral în discoteca Ring din Costinești, e foarte posibil să te fi îndrăgostit sau să fi dansat pe muzica lui. Iar dacă nu, nu e nimic, vino alături de noi să savurezi o experiență inedită, la un retro party autentic, chiar așa cum era în acele vremuri!” – sursă text AICI.

Prețul unui bilet este 20 lei…

Back in Time cu Sorin Lupașcu

Teatru: Îndrăgostiții din Ancona

Duminică, 29 ianuarie, ora 19:00, se va juca spectacolul de teatru Îndrăgostiții din Ancona de Vajda Katalin, în regia lui Andrei Mihalache.

Acţiunea se petrece în orăşelul italian Ancona, într-o veche piaţetă, unde apropierea dintre case şi vulcanicul sânge latin fac imposibile păstrarea secretelor.

Cel mai important om din oraş este bogătaşul Tomao Nicomaco, un Don Juan văduv, aflat la ultima tinereţe. El are o fată, Lucia, bâlbâită şi mioapă pe care doreşte să o mărite cu Giovanni, proprietarul unei cafenele din apropiere. În vecinătatea lor mai locuieşte şi Agnese, patroana unui motel, fosta iubită a lui Don Tomao, o femeie care ştie tot şi spune tot. Aceleaşi “calităţi” le are şi Dorina-menajera, amanta lui Don Tomao. Dar inima tinerei Lucia este subjugată de către Luigi, un cântăreţ ambulant, îndrăgostit şi el la rândul lui de Lucia. Planul lui Don Tomao de a-şi mărita fata cu Giovani cunoaşte o întorsătură neaşteptată odată cu venirea lui Lucrezio, student audient, fost marinar, suferind din dragoste şi cu gânduri sinucigaşe. Victoria se alătură grupului colorat din Ancona, o tânără moldoveancă cu puţine cunoştinţe de limba italiană, cu suflet mare şi viitoare mamă. Tatăl copilului ei este Giovani. Răsturnare de situaţii când cea care era considerată moartă, Drucilla, iubita lui Lucrezio, se reîntoarce în orăşelul natal. Iubirea lor renaşte, Giovani se eliberează de promisiunea unei căsătorii cu Lucia, aceasta din urmă nu se mai bâlbâie în prezenţa lui Luigi, iar Don Tomao, îndrăgostit de Victoria, află că aceasta îi este fiică…

Teatru: Îndrăgostiții din Ancona

Teatru: BUM!

Duminică, 29 ianuarie, ora 19:00, va avea loc spectacolul BUM!, în Sala Studio Act.

„ BUM! e o incursiune prin mintea și imaginația a doi clauni care vă invită să vă bucurați alături de ei, cufundați în tăcere într-un spectacol simplu, însoțit de cel mai bun teatru fizic. Ce se întâmplă când dorințele unui om singur se indeplinesc subit? Propunerea este dinamică, tăcerile combină acțiuni fizice, comice, extreme, ca în filmele mute. Tot ce se întâmplă aici, gesturi mari și mici au o atmosferă și o culoare care reprezintă fiecare un univers minuscul” – sursă text AICI.

Distribuția:

  • Ea – Anamaria Boruzs
  • El – Șerban Borda

Prețul unui bilet: 20 de lei…

Premieră BUM!

Concert: Farfarello 

În data de 29 ianuarie, ora 20:00, la Moszkva Cafe va concerta Farfarello.

„ Farfarello înseamnă în primul rând vioară, blockflöte, chitare acustice pe 6 şi 12 corzi, percuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei farfarello, au reuşit ca în 35 de ani de activitate să obţină recunoaştere europeană şi internaţională. Stilul muzical abordat de către ei este atât de unic încât orice descriere convenţională devine imposibilă. Prin muzica lor farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clişee, fiind o combinaţie de folclor est – european şi influenţe contemporane: muzică tradiţională, jazz, rock şi muzică clasică…

Concert: Farfarello în Moszkva Cafe

Vă dorim un weekend reușit și sărbători fericite!
Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea. Fotografie realizată de Ștefania Curila.