Ce poți face în săptămâna 9 – 15 ianuarie?

de |

Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 9 – 15 ianuarie 2017, în Oradea?

Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente ce vor avea loc în săptămâna 9 – 15 ianuarie 2017.

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.

Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Mazipos: Mail, Zine, Poster

Vara trecută am lansat prima ediție MAZIPOS cu 25 de artiști. Această colaborare, care a urmat expoziția Local Municipalities prezentată anul trecut, a devenit ceea ce vedem acum: un fanzin trimestrial care funcționează ca o expoziție ambulantă.

MAZIPOS (prescurtare pentru mail/zine/poster) are ca scop promovarea artiștilor din diferite părți ale lumii, folosind atât propria lor rețea cât și un mijloc ieftin: postere A2 care pot fi expuse în diverse contexte.

Susținut atât de Galeria Visual Kontakt, cât și de artiștii implicați, MAZIPOS a fost prezentat în Banská Bystrica, Košice (Slovacia), Jalovik (Serbia) și Washington, D.C. (SUA), iar acum, după anul-pilot, e gata pentru marea premieră în galeria din Oradea!…

Mazipos: Mail, Zine, Poster

Rewine Bar: Degustare Italia

Miercuri, 11 Ianuarie, de la ora 19 va avea loc la Rewine prima degustare din 2017 alături de Lucian Aromanesei.

Vinurile selectate pentru evenimentul de degustare sunt:

  • SPUMANT, FRIZZANTE PRIMAVERA (ALB)
  • CORTE PITORA, PINOT GRIGIO (ALB)
  • CANTINE RISVEGLIO, SUSUMANIELLO (ROSU)
  • TEATRO LATINO, MONTEPULCIANO D’ABRUZZO (ROSU)
  • CATINE RISVEGLIO, SIMPOSIO ROSSO RISERVA (ROSU)
  • CORTE LENGUIN, RECIOTO DELLA VALPOLICELLA (ROSU-DULCE)…

Rewine Bar: Degustare Italia

Prelegere filosofică: Poți fi erou astăzi?

Joi, 12 ianuarie 2017, Asociația Culturală „Noua Acropolă” Oradea va organiza la Cetatea Oradea, corpul M – Sala Cinema, o prelegere filosofică cu tema: Poți fi erou astăzi?

Cu această ocazie, la conferința Poți fi erou astăzi?, se vor relua două mituri eroice din spațiul contemporan: Legenda lui Arthur și Mitul lui Herakle. „Aceasta pentru a le aprofunda și a oferi o interpretarea filosofică a momentelor și principiilor reprezentate în aceste legende. Demersul va fi ghidat de preocuparea anunțată în titlu: cum poate un individ să trăiască o viață eroică în complexitatea epocii moderne, epocă condusă, în aparență, mai mult prin non-valori”…

poti_fi_erou_astazi_asociatia_culturala_noua_acropola_oradea_cetatea_oradea

Concert simfonic: Dohnányi, Șostakovici, Haydn

Joi, 12 ianuarie 2017, ora 19:00, Filarmonica de Stat Oradea va găzdui un nou concert simfonic, moment în care vor fi aduse la viață opere de ale compozitorilor: Dohnányi Ernő, Dimitri Șostakovici, Joseph Haydn.

Orchestra simfonică a filarmonicii vă pregătește un program deosebit pentru concertul următor. În prima parte veți putea asculta Momente simfonice de Dohnányi Ernő (1877-1960), compusă în 1933. Vom continua cu Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră în do diez minor, op. 129 de Dimitri Șostakovici (1906 -1975). Lucrarea a fost compusă în 1967 și dedicată lui David Oistrakh. În concertul nostru, garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonistul Franceso Ionașcu. Ionașcu este un tânăr violonist de excepţie, provenind dintr-o familie de muzicieni din Cluj, născut în 1991 la Veneţia, deţinând deja un palmares internaţional impresionant, prin susţinerea a numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi străinătate (Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Ungaria), laureat a peste 25 de concursuri naţionale şi internaţionale, participant al cursurilor de măiestrie susţinute de Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, membru al Orchestrei Naţionale de Tineret a României. A absolvit studiile Bachelor of Music (Honours) la Royal College of Music din Londra la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin cu distincția de „First Class”…

concert_simfonic_12_ianuarie_2017

Teatru: Și miniștrii calcă strâmb

Joi, 12 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul Și miniștrii calcă strâmb după o idee de Ray Cooney, regia artistică Daniel Vulcu.

O savuroasă comedie a încurcăturilor, Şi miniştrii calcă strâmb desfăşoară într-un ritm dramatic extrem de susţinut o sumedenie de probleme care rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Un ministru, mâna dreaptă a premierului întârzie de la o şedinţă de guvern în care se va discuta bugetul, pentru o aventură cu secretara opoziţiei, într-o cameră de hotel. Apariţiile succesive ale soţiei ministrului, ale secretarului, ale soţului amantei, ale infirmierei, revenirile chelnerului şi ale directorului hotelului înnebuniţi de agitaţia şi gesturile echivoce ale locuitorilor camerei, culminează cu apariţia unui Mort care nu este atât de ţeapăn pe cât pare. Evenimentele capătă dimensiuni tragi-comice, râsul ne pufneşte la aproape fiecare replică, iar în final asistăm chiar şi la o nuntă desfăşurată în registrul burlesc cel mai desăvârşit…

Teatru: Şi miniştrii calcă strâmb

Curs gratuit: O viață bogată

Vineri, 13 ianuarie 2017, în intervalul orar 18:00 – 20:00 va avea loc un curs gratuit oferit de Adrian Vîntu, și anume: O viață bogată.

La ce întrebări se vor răspunde prin intermediul cursului O viață bogată cu Adrian Vîntu? Iată câteva dintre acestea:

  • De ce mă stresez cu lucruri mărunte?
  • Cum să am oameni buni în jur?
  • Cum mă refac mai ușor după un eșec?
  • Cum trăiesc în prezent?
  • Cum îmi aduc fericirea în viața de zi cu zi?

Dacă ești curios/curioasă de cele mai sus, pentru tine sau pentru un prieten, vino la acest curs!…

O viață bogată - Curs gratuit cu Adrian Vîntu

Teatru: Cabaretul DADA

Vineri, 13 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul de teatru Cabaretul DADA de Matei Vișniec, regia artistică Anca Bradu.

Piesa de teatru Cabaretul Dada surprinde atmosfera tulblurătoare a secolului al XX-lea, perioada în care a luat naştere mişcarea artistică Dada ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale, aprofundând în special latura politică a Dadaismului: M-am lăsat incitat să scriu această piesă interesat fiind aproape mai mult de dadaismul politic decât cel literar-artistic […]

Piesa mea de teatru este în acelaşi timp o anchetă pe urmele unui concept misterios şi o încercare de a demonstra că dadaismul s-a prelungit în aventura comunistă. Faptul că Lenin a locuit la Zürich, chiar pe aceeaşi stradă unde se afla Cabaretul Voltaire şi chiar în săptămânile când s-a născut mişcarea Dada, este o imensă ironie a istoriei…

Cabaretul DADA de Matei Vișniec, premieră, Teatrul Regina Maria

Teatru: Micul Prinț

Sâmbătă, 14 ianurie 2017, ora 19:00, Sala Arcadia va găzdui spectacolul de teatru Micul Prinț, adaptare după Antoine de Saint-Exupéry, regia artistică Marius Costache.

Micul Prinț este una dintre cele mai cunoscute și iubite opere literare, fiind tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte și adaptată la numeroase alte forme de artă, printre care și teatrul. Însă, farmecul pe care povestea lui Saint-Exupéry îl exercită asupra cititorilor nu depășește doar hotarele lingvistice și cele artistice, ci și unul mult mai semnificativ în plan uman: vârsta. Astfel, de peripețiile prichindelului care colindă galaxia pentru a descoperi ce înseamnă iubirea, prietenia, singurătatea și moartea, se pot bucura în egală măsură atât inocenții copii, cât și oamenii mari, chiar dacă ei au nevoie întotdeauna de lămuriri…

Premiere la Teatrul Regina Maria: Micul Prinț și Sărbători zăpăcite

CSM CSU Oradea vs Steaua CSM EximBank București

CSM CSU Oradea va juca cu Steaua CSM Exim Bank București în data de 14 ianuarie, sâmbătă, începând cu ora 17:00 la Arena Antonio Alexe (strada Alexandru Cazaban).

Acest meci, CSM CSU ORADEA vs Steaua CSM Exim Bank București va conta pentru etapa a 16-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17.

Prețul biletului este de 10 lei/persoană. Abonamentele sunt valabile pentru acest meci.

CSM CSU Oradea vs Steaua CSM EximBank București

Comedie: Cerere în căsătorie după Cehov

Teatrul Artemotion vă invită în Urban Place la comedia Cerere în căsătorie fără Cehov de Cornel Udrea, cu Mirela Lupu și Sebastian Lupu.

Parafrazându-l pe Mircea Ghiţulescu, Elisabeta Pop, fostul secretar literar al Teatrului de Stat din Oradea, spune „atunci când citeşti o piesă de Cornel Udrea îţi vine să te muţi într-o casă pe pământ cu o grădină de flori.Am citit piesa şi am tot râs citind… În piesă am descoperit câte ceva din Ionescu, din Arrabal sau din Beckett. E clar însă că peste tot e Cornel Udrea. La final m-a luat un frison: uite-l şi pe Cehov! Cu toţii trăim însetaţi de dragoste şi plini de iluzii, fericiţi o clipă şi nefericiţi o eternitate. Vă invit să descoperiţi singuri spectacolul prietenilor mei, Sebi şi Mirela Lupu, care, cu siguranţă, au adăugat şi alte sensuri frumoase şi simple, celor gândite de scriitor” – sursă text AICI

Comedie: Cerere în căsătorie fără Cehov

Concert: E-an-na vs For The Wicked

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, ora 19:00, vor concerta trupele E-an-na și For The Wicked în Moszkva Cafe.

E-an-na – trupă de folk metal fondată în anul 2014, în Sibiu, îndrăgită și apreciată pentru stilul caracteristic, pentru energia oferită și pentru muzica realizată. Înainte de a concerta la Oradea alături de For The Wicked, în data de 14 ianuarie, E-an-na a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă acest concept. Vezi interviul AICI.

„Trupa clujeană For The Wicked este una din cele mai interesante şi ambiţioase apariţii pe scena metal din România, dovadă fiind câştigarea a numeroase premii importante în primul an de la înfiinţare (2015): Best Metal Newcomer la Metalhead Awards, marele premiu la Posada Rock şi premiul Low5Bass Studio la Gbob România. Deşi e formată din tineri muzicieni, o partedin ei au deja o experienţă muzicală importantă (Dirty Shirt, Guerrillas, 13Rituals, Divided By Perception, Blood Prinţ, etc…), ceea ce îşi spune cuvântul asupra calităţii primului EP TRUST YOUR HEART” – sursă text AICI.

e-an_na_concert

Teatru: Domnul Jurdan

Duminică, 15 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul de teatru DOMNUL JURDAN, rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză după comedia Burghezul Gentilom de Jean Baptiste Poquelin Molière și după Jourdain cel scrântit de Mihail Bulgakov.

Domnul Jurdan, spirit emfatic și naiv, este un om extrem de bogat, dar căruia îi lipsește ceva: eleganța unei persoane din înalta societate. Așa că pentru a face parte din high-class, se împopoțonează după tendințele vremii, își decorează extravagant casa, își face prieteni ”sus puși” și angajează o armată de profesori pentru a învăța manierele unei persoane cu rang. Însă, din toată această ecuație rezultatul nu poate fi altul decât unul de-a dreptul ilar. Ridicol peste măsură, domnul Jurdan ajunge de la (pretenția de) nobil, ”bufonul curții”.

Iar atunci când ignoranța se întâlnește cu pretenția de erudiție totul se transformă într-o comedie la care veți râde în hohote minute în șir. O comedie a vremurilor noastre, în care se reflectă derapajul opulenței unor oameni îmbogățiți…

Domnul Jurdan la FITO 2016

Vă dorim o săptămână reușită!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea