Ce evenimente se petrec în săptămâna aceasta?
GhidLocal Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente ce vor avea loc în săptămâna 4 – 10 iulie 2016.
Dobre! – Un film de Iasmina Iabloncic
Cinéma-vérité, documentar participativ sau documentar despre documentar, filmul ,,Dobre!” [,,Bine!”/ ,,Ok!”] prezintă cu un umor cald mai multe fragmente din viața veselă a slovacilor de Bihor-Sălaj (Mădăras, Șinteu Vărzari, Budoi, Borumlaca, Oradea, Salonta, Marghita). Ea însăși parte a comunității, autoarea pleacă în explorarea omului slovac și a frumuseții culturale slovace, arătându-ne într-un mod personal și subiectiv povestea familiei/comunității sale. Dacă la început aflăm câteva informații istorice, filmul ne introduce mai apoi în interiorul comunității, în spații inedite, neconvenționale, ludice…
The Lobster (2015) – proiecție și două vorbe
Yorgos Lanthimos, autorul grec al visceralului Kynodontas [2009], propune cu The Lobster, debutul său în limba engleză, un univers distopic în care singurătatea e un act criminal, o societate care te obligă să-ți găsești în maximum 45 de zile un partener amoros ca să nu fii metamorfozat într-un animal (pe care ți-l alegi tu). O satiră cu atât mai usturătoare cu cât denunță absurditatea rigidităților sociale, construcțiilor care devin aberante atunci când îți răpesc demnitatea de a fi un individ unic și irepetabil, liber să-și decidă calea pe care o urmează. O poveste îmbibată cu umor și tragism în același timp…
Cineclub Marienbad: Solaris (1972)
Solaris este un film SF rusesc regizat de Andrei Tarkovski și apărut în 1972. Filmul, care este o ecranizare a romanului cu același nume al lui Stanislav Lem, scriitor polonez de literatură științifico-fantastică, urmărește cu mare fidelitate acțiunea operei literare originale. Romanul Solaris aparține genului science fiction și este considerat ca făcând parte din marea literatură universală, alături de „Seniorii războiului” de Gérard Klein, de romanele fraților Strugațki, de seria Dune de Frank Herbert și de operele scriitorilor Isaac Asimov, Arthur C. Clarke etc…
Ce este defapt yoga? Care sunt tipurile de yoga? De ce este specială filosofia orientală? Veți avea ocazia să vă răspundeți la aceste întrebări, și probabil și la altele, odată ce veți participa la workshop-urile celor de la Hare Krisna Oradea.
Cel de-al doilea atelier al acestora, despre care veți afla mai multe în rândurile următoare, va aborda unul dintre tipurile de meditație, și anume: Kirtan Yoga…
AperiFilm – proiecție și dialoguri
La următoarea noastră întâlnire (AperiFilm) propunem două filme românești, ambele deschizătoare de drumuri într-o măsură mai mare sau mai mică. „Marfa și banii” (2001), în regia lui Cristi Puiu, este filmul care a generat o cotitură fundamentală în cinematorafia românească, dând naștere unui curent cinematografic cunoscut sub numele de Noul Val Românesc. Totuși, deși din punct de vedere estetic se încadrazează în convenția cinemaului realist-observațional, pelicula lui Puiu este un road movie tensionat, care urmărește trei personaje colorate într-o aventură cu „băieți răi’…
Vă dorim o săptămână excelentă!
*Evenimente recomandate de GhidLocal Oradea: săptămâna 4 – 10 iulie.