Ce poți face în săptămâna 16 – 22 ianuarie?

de |

Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 16 – 22 ianuarie 2017, în Oradea?

Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente care vor avea loc în săptămâna 16 – 22 ianuarie 2017.

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.

Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Expoziție: AbstrART de Radu Pământ

În perioada 22 decembrie 2016 – 22 ianuarie 2017, artistul Radu Pământ își face cunoscută expoziția AbstrART. Aceasta este formată din 26 de tablouri care surprind diferite teme abstracte, după cum îi zice și numele.

Expoziția AbstrART este realizată în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, poate fi vizitată de marți până duminică, cu excepția zilelor de sărbătoare legale, în intervalul orar 12:00 – 17:00 și se află în Galeria Municipală, parter, corpul C, Cetatea Oradea.

Radu Pământ s-a născut pe 9 iulie 1978, în Oradea, și este absolvent al Facultății de Arte Vizuale Oradea, specializarea pictură și membru UAP Romania.

Expoziție: AbstrART de Radu Pământ

Atelier de filosofie și teatru pentru adolescenți

În fiecare zi de miercuri, începând cu data de 18 ianuarie, adolescenții vor putea participa la un atelier de filosofie și teatru organizat de Asociația Culturală „Noua Acropolă Oradea”.

Teatrul este o artă care poate purifica. Acesta ne învață să fim atenți, disciplinați, prezenți, ne ajută să ne antrenăm memoria, să ne cunoaștem mai bine și astfel să dobândim încredere în noi înșine și în cei din jur. Toate aceste aspecte, combinate cu un mod de a gândi sănătos, ne pot ajuta să ne modelăm, să ne șlefuim… precum se întâmplă cu un diamant.

De ce filosofie și teatru?

Încă din Grecia Antică înțelepții se foloseau de această artă pentru a trezi eul interior, prin intermediul comediei, dramei și, mai ales, a tragediei. Drept urmare, iată câteva motive care s-ar putea să vă stârnească interesul pentru acest atelier unde vom pregăti un spectacol de-al Asociației Culturale „Noua Acropolă”, numit Școala de filosofie:…

Atelier de filosofie și teatru pentru adolescenți

Concert simfonic: J. Brahms și R. Schumann

Joi, 19 ianuarie, la ora 19:00 va avea loc concertul simfonic al acestei săptămâni de la Filarmonica de Stat Oradea. Cu această ocazie, muzica lui Johannes Brahms și cea a lui Robert Schumann va reînvia preț de două ore în Sala Enescu-Bartók.

La concertul următor vă oferim spre audiere două capodopere de mare frumusețe. În deschidere veţi putea asculta Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op. 15 de Johannes Brahms (1833—1897). Concertul s-a cristalizat în urma unei lungi elaborări componistice. Preocupat să compună o simfonie, iar apoi o sonată pentru două piane, Brahms în cele din urmă a creat din acest amplu material Concertul nr. 1 pentru pian, finalizat în 1858.

Solistul invitat Székely Attila a absolvit Academia de Muzică din Cluj-Napoca în 2002, sub îndrumarea prof. Dr. Adriana Bera. În calitate de solist concertist a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția și Italia. În 1999 a obținut premiul I al Concursului „Chopin” din București și premiul III al Concursului „Jeunesses Musicales”…

concert_simfonic_19_ianuarie_2017

Masă rotundă: Legenda lui Arthur

Vineri, 20 ianuarie, începând cu ora 18:30, Legenda lui Arthur va reînvia la Sediul Asociației Culturale „Noua Acropolă” din Oradea.

Arthur, „regele care a fost și care va reveni” – cum era numit în tradiții – nu este doar o emblemă perenă a britanicilor, galezilor, irlandezilor și unor francezi, ci poate reprezintă aspirațiile intime ale tuturor ființelor umane. El trăiește în visele noastre, precum Merlin trăiește în visele lui.

Într-un fel cu toții intuim o epocă veche în care probele, magia și aventura îl aștepta pe fiecare om. Acesta înarmat cu virtuțile sale cavalerești putea înfrunta probele ascunse în pădurile dese, el se lansează în marea aventură, cunoașterea de sine, căutarea Graalului.

Vă așteptăm vineri la o întâlnire cu o interpretarea a filosofiei aplicate despre Arthur, Excalibur, Cavalerii Mesei Rotunde, Camelot, Graalul.

Masă rotundă: Legenda lui Arthur

Impro Patzan Show în 20 ianuarie

Vineri, 20 ianuarie, echipa Impro Patzan pregătește un nou show de improvizație la care vei râde inteligent!

„Fiecare spectacol de improvizație este unic și irepetabil. Și bineînțeles, cel mai fain show e ăla de la care ai lipsit…” – sursă text AICI.

Patzanii: Alin Stanciu, Andrei Stan, Ioana Cheregi și Eugen Neag

Acest spectacol este recomandat persoanelor cu simțul umorului! Pentru manifestări neplăcute, vă rugăm să vă adresați barmanului.

Pentru informații și rezervări, sunați la 0771 438 892 – Mirabela.

Suport artist: 20 lei…

Impro Patzan Show în 20 ianuarie

Spectacol de teatru: Hänsel și Gretel

Sâmbătă, 21 ianuarie, Sala Arcadia va găzdui spectacolul Hänsel și Gretel, după o idee de Frații Grimm, în regia lui Szőke Kavinszki András.

Acţiunea basmului Hänsel şi Gretel este cunoscută oricui, indiferent ce vârstă are. Tocmai îndepărtarea de vârstă este ideea de bază a recentei adaptări, deoarece povestea celor doi fraţi s-ar putea întâmpla şi în zilele noastre, fiindcă azi o povestim. Scopul nu a fost croirea unui veşmânt modern pentru un basm vechi, ci, apropierea basmului de spectatori, ca să fie mai pe înţelesul copiilor de azi. Hänsel şi Gretel sunt, de fapt, doi copii care pălăvrăgesc, dar în gândurile lor putem să ne recunoaştem propriii noştri copii, vecinii, ori pe noi înşine.

Jocul expresiv al păpuşilor mari şi plastice este completat de prezenţa, starea şi jocul actoricesc al mânuitorilor. Acţiunea, deseori interactivă cu copiii, precum şi textul, care aduce prospeţime şi permite improvizaţie, împiedică minimalizarea unei poveşti clasice şi bine cunoscute.

Spectacolul Hänsel şi Gretel este o muncă de creaţie pretenţioasă şi oferă un spectacol plăcut publicului teatrului de păpuşi, de toate vârstele…

Spectacol de teatru: Hänsel și Gretel

Concert: Sky Swallows Challenger & NOR

În data de 21 ianuarie 2017, începând cu ora 20:00, în Urban Place va avea loc concertul oferit de Sky Swallows Challenger și NOR.

Născut în spiritul neobișnuitului, păstrând o simpatie intensă față de cultura pop. Muzica celor de la Sky Swallows Challenger livrează sentimente sincere, acompaniate de o ambianță cosmică, intensă.

Ea este coloana sonoră a călatoriei lor prin viață, plină de trăiri călduroase sau amare, pânza experiențelor care i-au format sufletește.

Cele trei chitare, în ciuda diferențelor stilistice, se ajută reciproc la crearea unei structuri progresive printr-o conexiune aparte, asemenea unui dialog.

Albumul „Align To Collide” a fost lansat in 2012 ca LP-ul de debut al formației, trupa promovând materialul prin susținerea a nenumărate concerte in cluburi si festivaluri prin toată România.

În Octombrie 2016 s-a lansat LP-ul „Earth Spits Back”, promovând mai multă maturitate muzicală și extra energie din partea clujenilor…

Concert: Sky Swallows Challenger & NOR

Piața de vechituri de la Lokal

Duminică, 22 ianuarie, în intervalul orar 13:00 – 19:00 va avea loc Garage Sale (Piața de Vechituri) la Lokal.

La Piața de vechituri de la Lokal vei putea găsi diferite obiecte, precum: haine, bijuterii, antichități, aparatură casnică, cărți, albume etc.

Expozanții pot rezerca mese în cursul acestei săptămâni pe pagina de facebook a evenimentului sau la numărul de telefon 0741 043 669.

Lokal se este situat pe strada Aurel Lazăr, numărul 1.

Piața de vechituri de la Lokal

Vă dorim o săptămână reușită!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea