Cartierul Seleuș

de |

Satul Seleuș, localitate suburbană a orașului Oradea din secolul al XVIII-lea, își întindea numărul mic de case de-a lungul arterelor care mai există și astăzi, și anume: Bumbacului și Eforiei. Micul sătuc, ce avea o biserică romano-catolică în mijloc, a cunoscut dezvoltarea după anul 1860 când Orașul Nou s-a unit cu Olosig, Subcetate și Velența.

Fostul Péce-Szöllös sau Seleușul de pe Peța, semăna mult cu forma cartierului Nufărul I de astăzi. Iar, după cum ne sugerează și numele, pârâul Peța avea o însemnătate mare în acea vreme, deoarece forța apei punea în mișcarea moara din Seleuș. Tot în acest perimetru se afla și berăria care odată cu dezvoltarea zonei a primit denumirea de Dreher-Haggenmacher, îndeplinindu-și astfel scopul inițial până în vremea celui de-al doilea război mondial.

Din anul 1942 localitatea apare pe hartă cu denumirea de Váradszöllös. După o istorie strânsă în memoria acestei mici comunități, instaurarea comunismului a „deraiat” mersul lucrurilor producându-se multe schimbări prin procesul de construcție a clădirilor gri, înalte, care se întind și astăzi pe suprafețe de teren semnificative.

Cartierul Seleuș este delimitat de străzile: Seleușului, Războieni (Cartier Velența), Căii Ferate, Ogorului 47-53 și 46-74 (Zona Industrială Est), pârâul Peța, Morii, Bumbacului (Cartier Nufărul), Piața Nucetului, Eforiei și Velența. Străzile cuprinse de acesta sunt: Seleușului, Piața Nucetului, Căprioarei, Traian Demetrescu, Rampei, Căii Ferate, Peței, Depozitului, Iancu de Hunedoara, Ion Bradu, Eforiei, Velența, Morii, Ogorului 57-65 și 76-102 – informații preluate de AICI.

Mijloacele de transport în comun care circulă prin zonă sunt:

AUTOBUZ

Linia 10: Complex Seleușului – Piaţa Devei – Henrik Ibsen / Henrik Ibsen – Piaţa Devei – Complex Seleușului

Linia 12: Nufărul – Piaţa Unirii / Piaţa Unirii – Nufărul

Linia 16: Piaţa 1 Decembrie – Romeur – Metro / Metro – Romeur – Piaţa 1 Decembrie

Linia 17: Kaufland – Maternitate – Gara de Est / Gara de Est – C.Civic – Kaufland

Linia 20: Nufărul – Real / Real – Nufărul

Mai multe informații legate de mersul mijloacelor de transport în comun găsiți AICI.

Sursă foto AICI.