6 curiozități despre cartierul Olosig

de |

Fiecare cartier orădean are propria poveste, propria istorie, fiecare dintre acestea reprezintă o piesă din puzzle-ul care astăzi construiește imaginea frumosului nostru oraș. Te invit să afli tainele unuia din cele mai vechi cartiere orădene, Olosig, satul de odinioară ajuns astăzi o galerie de artă în aer liber, grație salbei de clădiri istorice care împodobesc acest colț de oraș.

  1. Denumirea așezării este strâns legată de comunitățile de italieni prezente aici încă din secolele XVI-XVII, în special proveniți din regiunea Veneției. De altfel, satul fusese atestat încă din anul 1184, iar în 1215 sub reapare cu denumirea Satul Latinilor.
  2. Sursele istorice vorbesc despre existența unei cetăți a Olosigului care se presupune că a fost construită pe actualul teritoriu delimitat de Podul Dacia și Podul Sf. Ladislau. Deși informațiile rămase sunt puține, această cetate apare în două hărți ale Oradiei din secolul al XVI-lea, putându-se observa forma relativ dreptunghiulară, cu șapte bastioane, dar fără șanț de apărare umplut cu apă, singura protecție în acest sens oferind-o albia Crișului Repede, care apăra partea sudică a cetății.
  3. Călătorul de origine turcă Evila Celebi descrie Cetatea Olosigului unde, în perioada ocupației otomane (1660-1692), se regăseau locuințe, trei moschei, un han, prăvălii, școli, grădini și livezi. Cetatea a fost distrusă chiar la finalul anilor 1600, când a avut loc războiul de cucerire habsburgic.
  4. Vechea așezare Olosig s-a unit cu Orașul nou în anul 1848, devenind parte a Oradiei.
  5. Înainte de extinderea considerabilă a Cimitirului Olosig, până la 1890 în zonă mai funcționau două cimitire. Primul era Cimitirul Mic, situat pe actuala stradă Louis Pasteur și celălalt în zona actualului Centru de Transfuzii. Cimitirul Mare a devenit Cimitirul Olosig și a rămas până astăzi în memoria orădenilor. La finalul secolului al XIX-lea, cimitirul era înconjurat de terenuri agricole, dar dezvoltarea ulterioară a dus la decizia de a desființa acest loc de veci, în anii 1970, când în jurul său fuseseră construite blocuri de locuințe și case. După o lungă perioadă de vandalizare și relocare a mormintelor, vechiul Cimitir Olosig s-a transformat în oaza de liniște a celor vii, devenind unul din cele mai liniștite și umbroase parcuri ale Oradiei.
  6. Totodată, Olosigul concentrează cea mai mare parte a celor mai reprezentative clădiri istorice răspândite în perimetrul actualului cartier Olosig, pe lângă deja cunoscutele palate construite pe pietonală și pe strada Republicii amintim: Complexul Baroc, Gara Centrală, Casa Leda, Muzeul Ady Endre, Biserica Reformată Olosig, Biserica Mănăstirii Premonstratense, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Spirit”, Palatul Poștei, Casa Darvas-La Roche. Una dintre cele mai vechi clădiri ridicate în zona fostei cetăţi este biserica Sfânta Treime din Parcul Traian, aceasta fiind construită în 1692, la scurt timp după ce Oradea și împrejurimile au încetat să mai fie pașalâc turcesc.