Oradea – o piață imobiliară în dezvoltare

de |

Oradea – o piață imobiliară în dezvoltare

 

Dezvoltarea unui oraș sau a unei regiuni aduce după sine și anumite creșteri economice, care de asemenea duce la creșterea prețurilor în ce privește piața imobiliară.

Piața imobiliară orădeană a cunoscut în ultimii ani o creștere semnificativă atât la cumpărarea unui imobil cât și la închirierea acestuia. La ora actuală, pe site-urile de vânzări sau la agențiile imobiliare prețurile unui apartament cu două camere este între 22.000 și 115.000 euro, în funcție de locația, anul construirii blocului, utilitățile oferite. Același tip de apartament, dacă se dorește a fi închiriat, doritorul trebuie să scoată din buzunar între 200 și 700 de euro, prețul fiind influențat ca și la vânzare de zonă, utilități, starea apartamentului. Cea mai scumpă zonă a rămas, așa cum era de așteptat zona centrală, urmată de zona Decebal, cartierul Rogerius, Nufărul, Calea Aradului, bulevardul Ștefan cel Mare, Ioșia, Velența, Oncea și Episcopia. Specialiștii în domeniul imobiliar preconizează că zonele care în momentul de față sunt evitate de cumpărători sau chiriași, datorită ritmului alert de dezvoltare a urbei, vor ajunge la nivelul celor care acum sunt la mare căutare.

Apariția pe harta orașului a parcurilor industriale a atras de asemenea dezvoltarea unor noi cartiere. Aici, dezvoltatorii imobiliari au reușit să atragă tineri care pot să își construiască sau să-și achiziționeze o locuință, și asta datorită firmelor care și-au adus afacerile în aceste parcuri. Odată cu ele au ajuns și lanțurile mari de magazine care au mutat granița orașului mai departe decât era acum zece ani. Astfel cartierul Grigorescu a devenit unul dintre cele mai vânat cartier rezidențial de tot mai mulți orădeni, prețul unei case fiind cuprins între 70.000 și 180.000 de euro, în funcție de dimensiunea casei și suprafața terenului.

Pentru cei cu pretenții și care doresc să dețină o locuință așa cum au văzut în filme, Oradea oferă și astfel de case/vile, prețurile depășind suma de 200.000 de euro. La pachet cu casa vine și priveliștea, zona Dealului Ciuperca rămânând până în prezent zona preferată de această categorie de cumpărători.

Prețurile sunt direct influențate și de ce se întâmplă la nivel național, dar cu toate acestea, costurile la care se ridică achiziționarea unei case în Oradea sunt influențate direct de tot ceea ce oferă orașul la nivel social, financiar și cultural.

 

Articol realizat de: Sebastian Ferchi

Fotografie reprezentativă: Claudiu Oros