Parcurile Oradiei au fost și vor fi întotdeauna un loc de relaxare și recreere pentru localnici săi. In zilele toride de vară unde te poți răcori mai bine decât la umbra unui copac stufos, animat de ciripitul păsărelelor?
În Oradea exista 26 de parcuri de diferite dimensiuni și deci a primit pe bună dreptate titlul de Capitala Verde a României în anul 2011. Bineînțeles că de atunci trecând 6 ani, Primăria Oradea a reușit să amenajeze noi spații verzi, cât și să aducă îmbunătățiri celor existente. În locul fostului cimitir Olosig a fost creat parcul Olosig numit și parcul Mihai Viteazu cât și parcul Seleuș de asemenea fost cimitir. Amenajarea grădinii de pe Dealul Ciuperca și a parcului Salca au fost primite atât cu mult entuziasm de orădeni. Lucrările nu s-au oprit aici, în continuare fiind amenajat parcul din zona Nufărul II- Adona și a zonei fostului Poligon. În cele din urmă a fost creat un spațiu verde și de-a lungul Peței între Universitate și Cantemir.
Orașul nu duce lipsă de frunzărișul verde al naturii iar fiecare parc își are unicitatea lui. Astfel că parcul Libertății este înfrumusețat de coloritul miilor de flori, parcul Palatului Baroc încântă în fiecare an prin mireasma florilor de magnolii și a naturii sale enigmatice iar parcul 1 Decembrie este spațiul unde au loc de câțiva ani o serie de festivaluri și evenimente.
Se ridică totuși câteva semne de întrebare – modernitate vs tradițional: Modernizarea parcurilor sau să lăsăm natura să-și spună cuvântul? Unele proiecte de amenajare a spațiului verde în oraș au dat chix iar altele au fost încununate de un adevărat succes. Tăierea copacilor și plantarea unor puieți, păstrarea aspectului mai neîmblânzit sau stilizarea bătrânilor copaci, ce preferăm cu adevărat?
Tot ce contează până la urmă este că Oradea, orașul frumos de pe malul Crișului Repede știe să păstreze istoria și autenticitatea parcurilor sale.
Articol redactat de Andreea Goldea