Balet și cvartet de idei – European Music Open

de |

Balet și cvartet de idei – European Music Open.

Anul acesta am ajuns la cea de-a doua ediție a frumosului festival  European Music Open. Numeroși soliști de operă și prim-balerini ai celor mai prestigioase instituții de stat din Viena, Budapesta și București alături de scriitori și numeroase personalități ale culturii române se întâlnesc la Oradea cu ocazia acestui festival.

Programul festivalului a fost următorul:

7 iunie, ora 18:30 Colecția Ingo Glass. Artă concretă-geometrică.

8 iunie, ora 18:30 Giuseppe Verdi- Messa da Requiem.

9 iunie, ora 19:00 Gală de Balet.

10 iunie, ora 19:00 „… și despre privilegii”, Un cvartet de idei.

11 iunie, ora 19:00 Concert de încheiere- Gală de Operetă.

Din păcate anul acesta am reușit să particip doar la două dintre evenimentele desfășurate în cadrul festivalului, acestea fiind „ Gala de Balet” și „… și despre privilegi”, Un cvartet de idei.

Cu toate că nu sunt o cunoscătoare în domeniul baletului, mi-a surâs ideea acestei gale. Nu o data am auzit despre balet ca fiind o poveste fără cuvinte, în care glasul mișcărilor și muzica se îmbină armonios dând naștere unui spectacol magnific. Nu mă îndoiam de aceste vorbe, dar știți cum e: nu crezi în totalitate până nu vezi cu ochii tăi. Ca înaintea oricărui eveniment la cere particip, încerc să ajung cu 10 minute mai repede pentru a nu fi aglomerat. Desigur că și de acestă dată am făcut la fel, iar spre mirarea mea în fața teatrului era deja multă lume.

Mi-am făcut loc prin mulțime pentru a intra. Pentru a putea urmări în detaliu spectacolul, am achiziționat o mică revistă, care reprezenta programul festivalului. Imediat ce a trecut de 19:00 luminile încep să se stingă treptat, făcând loc muzicii. În prima parte au fost interpretate: Le bourgeois, Farruca, Romeo și Julieta, Strauss Incontra Verdi, Radio e Julie și Flames of Paris. Interpretările au fost cu adevărat uimitoare, puse în scenă cu multă pasiune de prim-balerinii operelor de stat europene.

Partea a doua începe cu Bolero continuând cu spectacole precum Voyage, Libertango, Le que no puedes decir con palabras, Gopak. Ultima, dar nu cea din urmă, a fost Black Swan Pas de deux. Din clipa în care spectacolul a luat sfârșit, sala se umple cu valuri de aplauze și urale.

Balerini revin pe rând pe scenă pentru a saluta publicul. Buchete de flori le sunt oferite, ca o mica răsplată în urma efortului depus aici, pe scena Teatrului de Stat Regina Maria, Oradea.

Următoarea zi, pe data de 10 iunie, ora 19:00 am luat parte la „… și despre privilegii” Un cvartet de idei, cu Ioana Pârvulescu, scriitoare și profesor, Călin Andrei Mihăilescu, scriitor și profesor, Horia-Roman Patapievici, fizician, scriitor, cercetător și Andrei Vieru, pianist și scriitor.

Foto: Ștefi Curila Photography

Decorul scenic este elegant și primitor. Luminile se sting dar nu complet iar scena este luminată mai puternic decât restul sălii. Cortina este trasă parțial iar din spatele ei vin pe rând invitații acestei seri. Discuția este lansată, subiectul acesteia fiind, după cum spune și titlul evenimentului, „…și despre privilegii ”. Cea care începe discuția este Ioana Pârvulescu. Aceasta ne vorbește despre privilegiile lecturii din ziua de azi, evoluția acesteia de la începuturi până în prezent.
Rând pe rând discuția începe să acopere multiple domenii și idei, puse în discuție. Un dialog fascinant, la care merită să fi atent, o cascadă de informații culturale și sociale, „ …. și despre privilegii”. Când discuția devenea mai aprinsă, scriitorul și pianistul Andrei Vieru calma atmosfera prin interpretarea unor diferite opere la pian.

Foto: Ștefi Curila Photography

Discuția se încheie la ora 20:40, publicul se ridică în picioare iar sala se umple cu aplauze bine meritate. Din scurta dar plăcuta experiență pe care European Music Open mi-a oferit-o, pot spune doar că aștept cu nerăbdare ediția de anul viitor.

Sursă poze aici.