Andrei Mangra este unul dintre artiștii orădeni care au purtat numele României dincolo de hotare. A trăit în inima dansului sportiv încă din copilărie și, pe parcursul anilor, a adunat un palmares impresionant. Printre cele mai importante rezultate se înscrie și titlul de vicecampion european la categoria Show Dance Latin, Professional Division, în cadrul Campionatului European Transylvanian Grand Prix Sibiu care a avut loc în această toamnă. Aici, Andrei Mangra, alături de partenera sa, Elena Duicu, au transformat celebrul film „Grease” în pași de dans. Cu amintirile încă proaspete, Andrei Mangra a fost de acord să ne dezvăluie în rândurile următoare câteva instantanee din experiența lui ca dansator.
- În 17 Septembrie 2016, ai participat, alături de partenera ta, Elena Duicu, la Campionatul European Transylvanian Grand Prix Sibiu, obținând titlul de vicecampioni europeni la categoria Show Dance Latin, Professional Division. Ce a implicat acest rezultat și ce înseamnă această experiență pentru voi?
Acest rezultat a implicat muncă, foarte multă muncă. Fiind un dans tematic, au fost multe aspecte de acoperit într-un timp relativ scurt deoarece am aflat cu aproximativ o lună înainte data acestui campionat european. Ca experiență, a fost minunat, deoarece în acest gen de concurs ai de prezentat un dans tematic în 3:30 de minute astfel încât publicul și arbitrii să îl înțeleagă.
- Prin ce se particularizează dansul de show în comparație cu dansurile standard și latino pregătite pentru competițiile obișnuite?
Competițiile de show dance se organizează tot pe secțiuni, standard și latino, însă ele presupun o altfel de muncă. Un show dance durează 3 minute și jumătate, timp în care trebuie să redai o poveste (un film, un musical, un eveniment din viața de zi cu zi). La această categorie, se pot folosi atât stiluri diferite de dans față de cele pe care le dansăm în general în competițiile de latino, cât și ridicări, trick-uri și mișcări care sunt caracteristice dansului contemporan.
- În ce măsură poți crea prin dans?
Dansul este o expresie a sufletului omenesc. În asta constă toată frumusețea lui. Poți crea absolut tot ce îți dorești tu, poți transmite stări prin absolut orice mișcare și gest pe care îl faci.
- Ce simți în momentul în care te afli pe ringul de dans?
Ca să fiu sincer, în acest moment simt că îmi aparține mai mult ca niciodată, mă bucur de fiecare clipă în care pot să fiu pe el. Simt o ușoară emoție înainte, emoție care se transformă în adrenalină din momentul în care am pășit pe ring.
- Dansul sportiv este un sport și o artă în doi. Ce presupune relația dintre parteneri?
Comunicare, indiferent dacă e de bine sau de rău, comunicarea trebuie să fie pe primul loc. Fără ea nu poți evolua.
- Care sunt cele mai importante rezultate pe care le-ai obținut până acum în dansul sportiv?
Trei titluri de campion național, ultimul fiind anul acesta la profesioniști latino. Locul 3 la Campionatul European de show dance 2012. Vicecampioni Europeni Show Dance 2016 și o semifinală foarte valoroasă dansată anul acesta în luna mai la Bangkok. Pe lângă acestea mai sunt foarte multe, dar acestea se pot numi cu adevărat rezultate din punctul meu de vedere.
- Ce eforturi au solicitat toate aceste realizări?
Să renunț la viața personală, cel puțin pentru o perioadă.
- Care a fost cel mai important risc pe care ți l-ai asumat pentru a ajunge în acest punct al carierei?
Să mă dedic 100% acestui sport. Mereu când te dedici 100% unui lucru este riscant. E posibil ca într-o zi să nu-l mai poți face, sau cine știe…. În schimb, fără riscuri nu poți ajunge niciunde.
- Ce te-a motivat să continui?
Dansul este viața mea de când eram copil. Acolo pot să exprim liber ceea ce sunt eu ca persoană.
- Care sunt mentorii care și-au lăsat amprenta în dezvoltarea ta ca dansator?
Mult prea mulți de menționat. Fiecare a avut un rol foarte important la momentul respectiv, în schimb, mama mea, Valeria Mangra, mi-a fost mereu alături și ca antrenor, și ca mentor, și ca psiholog, și mama, și de toate.
- Cum priveai dansul sportiv în primii ani și cum îl privești acum?
Îl privesc identic: ca pe o foarte, foarte frumoasă formă de exprimare a personalității proprii.
- Ce te-a învățat dansul despre viață?
Să fiu mereu prezent în ceea ce fac și să trăiesc clipa din plin.
Interviu luat de Andreea Lupu