7 locuri din Bihor unde poţi să te bucuri de natură
Am pornit într-o călătorie pe marea internetului, navigând dintr-un site în altul pentru a descoperi noi meleaguri pe care le-aș putea străbate nu doar cu un click, ci practicând și mersul pe jos. Am avut parte de o călătorie zbuciumată și am decis să împărtășesc cu voi câteva dintre concluziile mele. Am căutat locuri din Bihor unde poţi să te bucuri de natură.
Am reușit să întocmesc o listă cu câteva destinați care încântă inima, ne ia privire și ne îndepărtează de navigarea nesfârșită pe marea învolburată a rețelelor sociale, deși avem voie să postăm câte ceva din pauza rutinei, că doar nu în fiecare zi ne vede soarele.
7 locuri din Bihor unde te poţi bucura de natură
1. Avenul Gemănata din comuna Budureasa – formațiune endocarstică și peșteră verticală, făcând parte din Platoul carstic Padiș-Cetățile-Ponorului. Este unul dintre cele mai mari din România, având un diametru de 20 m și o adâncime de 100 m. Accesul se realizează printr-un traseu turistic, „Circuitul Lumea Pierdută”, ce are drept punct principal de placare Cabana Padiș.
2. Cetățile Ponorului – trei porțiuni de stâncă situate într-o depresiune carstică, cu o adâncime de peste 300 metri. Locul este declarat drept unul dintre cele mai uimitoare peisaje din România. Pădurea de conifere și foioase completează tabloul care îmbucură mulți vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate.
3. Stațiunea Stâna de Vale din comuna Budureasa – în inima Munților Apuseni, la o altitudine de 1100 metru, unde natura impresionează, liniștește și dezvăluie peisaje inedite. Pe lângă diversele atracții ale acestei zone, prezența izvoarelor cu ape minerale feruginoase, hipotonice, atrag mii de turiști în fiecare an.
4. Cascada Iadolina – situată în Valea Iadului, la 6 km de Coada Lacului Leșu. Valea Iadului realizează și alte cascade precum Valul Miresei și Cascada Săritoarea Ieduțului. Prin urmare dacă alegeți acest punct, câștigați mai multe locuri vizitate de bifat.
5. Lacul Leșu din comuna Bulz – lac de acumulare cu o suprafață de 148 hectare. Drumul forestier care trece pe lângă lac ajunge pana la Cabana Stâna de Vale, astfel puteți să vă bucurați și de punctul 3 sau, dacă sunteți neobosiți în călătoria după frumos, nu departe sunt cascadele despre care ați citit mai devreme.
6. Cascada Oselu din comuna Pietroasa – localizată într-o zonă de chei și dealuri, în valea cu același nume, aproape de confluența cu Valea Boga. Are o cădere de circa 10 m.
7. Cheile Albioarei – situate în Valea Roșia, se întind pe o dimensiune de 2,5 km. Sunt regăsite în mijlocul Munților Piatra Craiului, fiind singura modalitate prin care se poate face trecerea prin munți. Acestea sunt străbătute de un număr mare de peșteri și izvoare naturale, un loc perfect pentru o zi însorită.
Vă doresc o vară plăcută, în care să vă bucurați de natură și de frumos. Pe lângă cele prezentate în acest articol, puteți găsi multe alte locuri care merită văzute, pentru că Bihorul este într-adevăr demn de explorat, sper să mă pot hotărî și eu, având în vedere că sunt prea multe locuri pe care aș vrea să le văd.
Articol realizat de Ioana Voichescu.