5 personalități născute în Bihor

de |

5 personalități născute în Bihor

Fiecare județ are oamenii cu care se mândrește, care au contribuit la îmbogățirea zestrei culturale naționale, pe scurt, este vorba despre oameni fără de care lumea de azi nu era la fel.

Partenie Cosma

Este patronul spiritual al colegiului economic din Oradea, iar o stradă din oraș îi poartă numele. Important om politic român, s-a născut la Beiuș, în 1837. A ocupat funcții de deputat și senator în Dieta de la Budapesta, dar și de director al Băncii „Albina” din Sibiu. Studiază la Budapesta, iar după absolvire revine la Beiuș, unde lucrează ca avocat. În 1876 se mută la Sibiu, unde se implică în procesul de organizare și control al activității bancare din Transilvania. Astfel, ia naștere „Solidaritatea”, o asociație a băncilor românești transilvănene, al cărei scop era „dezvoltarea solidă și administrarea corectă”.

Alexandru Pele

S-a născut în 1934, în satul Păușa, comuna Nojorid și a activat ca scriitor, publicist și cercetător în domeniul lingvistic, lucrările sale fiind orientate spre studiul vocabularului limbii române și al toponimelor (originea denumirii localităților). În timpul vieții i-a fost publicat un singur volum, „Moartea fantasticului. Fenomene paleoastronautice românești”, în 1994, dar alte volume au văzut lumina tiparului după moartea autorului, prin îngrijirea fiicei sale. La intrarea în școala din satul natal a fost montată o placă memorială, iar o stradă din oraș îi poartă numele.

Lucreția Suciu

Este una dintre puținele scriitoare importante care au activat în spațiul românesc în secolul al XIX-lea, fiind născută în 1859 în Velența Oradiei. A scris versuri, profund marcate de o mare dezamăgire amoroasă, iar în revista „Foaia literară” apare și povestirea „Logodnica Contelui Stuart”. Moare la doar 41 de ani, bolnavă de tuberculoză, fiind înmormântată în cimitirul din Valea Mare de Codru. În memoria sa, prima școală de stat care a funcționat în Oradea, dar și o stradă din cartierul Grigorescu îi poartă numele.

Ovidiu Drimba

Au trecut 100 de ani de la nașterea istoricului literar originar din satul Margine, comuna Abram. În timpul vieții s-a dedicat studiilor de istorie a culturii, a fost unul din asistenții poetului și filosofului Lucian Blaga de la catedra de filosofia culturii din cadrul Universității din Cluj. De asemenea, timp de mai bine de zece ani, Ovidiu Drimba a activat ca lector și șef al catedrei de limba și literatura română modernă la universitățile din Torino și Milano, Italia. Școala gimnazială din Lugașu de Jos îi poartă numele.

Teodor Neș

Este patronul spiritual al municipiului Salonta, liceul cu predare în limba română purtându-i numele. S-a născut în apropiere de Salonta, în comuna Mădăras, în anul 1891. A fost profesor și inspector școlar, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 și unul din primii directori ai actualului Colegiu Național „Emanuil Gojdu”. Ca autor, s-a remarcat prin lucrarea „Oameni din Bihor” și prin numeroase articole publicate în diverse reviste din Bihor și din țară. Memoria sa este cinstită și în Oradea, unde o stradă și podul care traversează calea ferată au fost denumite după reputatul profesor.