3 locuri unice din Bihor

de |

3 locuri unice din Bihor.

De multe ori ne dorim să vizităm locuri inedite, mergând cât mai departe de obișnuit, uitând cât de impresionate pot fi cele care ne înconjoară. Prin urmare am întocmit o listă cu 3 locuri unice din Bihor, destinații care merită să fie redescoperite de către fiecare dintre noi.

1. Picturile rupestre din peștera Coliboaia din Bihor.

Peștera Coliboaia din Bihor reprezintă locul de adăpost a celor mai vechi desene din Europa Centrală, datând de aproximativ 35.000 de ani. Desenele întruchipează diferite animale din acele timpuri precum, bizoni, rinoceri, capete de urs. Acestea s-au păstrat într-o oarecare măsură intacte datorită condițiilor bune de umiditate din zona peșterii în care s-au descoperit.

2. Platoul Carstic Vaşcău – Călugări

Situat în Munții Codru Moma, platoul calcaros are o atitudine medie de 600 metri, cuprinzând un mare număr de fenomene carstice. Acestea sunt cunoscute datorită unicității, dar şi frumuseții de care sunt învăluite.

Platoul carstic domină cu rama vestică limita județului Bihor şi cuprinde diverse nuanțe atractive atât pentru turiști, cât şi pentru localnici. Tabloul este complet prin amintirea câtorva forme de relief importante, precum Izbucul Călugări, o rezervație geologică situată la 399 de metri altitudine, care se întinde pe o suprafață de 12 hectare. Acesta este unic datorită fenomenului de intermitență a debitului apei.

Platoul carstic ne încântă şi prin cea mai mare cascadă subterană din România, având o înălțime de 40 de metri, aflată în peștera Câmpenească. Izvorul Boiu, o altă atracție turistică, se remarcă printr-un debit puternic de apă, având o temperatură constantă pe întreaga perioadă a anului, apele lui rămânând neatinse de înghețul iernii. Pe lângă acestea, platoul este încununat de Mănăstirea de la Izbuc, aceasta devenind un atractiv punct turistic.

3. Peştera Gheţarul de la Focul Viu

O altă comoară regăsită în Munţii Apuseni este localizată pe Valea Galbenă, la 500 de metri spre NV de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier. Acesta impresionează prin ghețarul care se afla în Sala Mare a peșterii.

Natura s-a gândit la toate, croind în tavanul sălii o fereastră prin care intră lumina soarelui, tot prin această fereastră au căzut trunchiuri de copaci, care au fost prinși în ghețar, formând un mozaic de culori. Lumina care pătrunde prin această fereastră naturală dă impresia unui joc de flăcări, de unde şi numele de „Peștera Focului Viu”.

Peștera adăpostește 25000 metri cubi de gheață fosilă, fiind al treilea ghețar ca mărime din România. Pentru o atmosferă de poveste, recomandabil este să o vizitați între orele 13:30 şi 14:30.

Articol scris de Ioana Voichescu

Foto sus: Ștefania Curila Photography