Locul în care pacea și liniștea seamănă credință

de |

Locul în care pacea și liniștea seamănă credință   În centrul orașului, la loc de cinste, alături de palate și case impresionante, regăsim prima biserică ortodoxă din Orașul Nou – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” sau „cu Lună”. Zona în care a fost ridicată – cea care a devenit în anul 1920 catedrală episcopală – reprezenta,…

Despre locuri și oameni

de |

Despre locuri și oameni „Omul sfințește locul”, spune o vorbă din popor, motiv pentru care fiecare dintre noi putem contribui activ la înfrumusețarea unui loc, a unui întreg oraș. Orașul trăiește prin fiecare individ care respiră aerul acelui loc, prin fiecare membru al comunității care reface o moștenire uitată sau lăsată în bătaia timpului. Oradea…

Locurile de întâlnire preferate ale orădenilor

de |

Despre Biserica cu Lună și locurile de întâlnire ale orădenilor. Care sunt locurile de întâlnire preferate de orădeni? 1. Biserica cu Lună şi Piaţa Unirii Cu toate că este o biserică unică în Europa, datorită mecanismului ce arată fazele lunii, aflat în turla sa, Biserica cu Lună a reprezentat, dintotdeauna, împreună cu piaţeta din faţa…

Oradea, oraș al diversității culturale și religioase (I)

de |

Oradea, oraș al diversității culturale și religioase (I). Oradea este un oraș cosmopolit atât din punct de vedere al arhitecturii, cât și al populației și a diversității culturale și religioase. O plimbare prin centrul urbei și veți vedea o biserică ortodoxă, una greco-catolică, una romano-catolică, biserică reformată, respective o sinagogă, toate în mai puțin de…

Căsuța cu nuielușe de la târg

de |

Târgul de Crăciun este în plină desfășurare. Și, bineînțeles, nu se cuvenea să lipsească și un spațiu, mai exact o căsuță, unde să putem găsi nuielușe de Moș Nicolae, jucării lucrate manual, ornamente din lemn pentru brad, globuri, bijuterii, icoane și multe alte lucruri făurite de artiștii din Oradea. Așadar, nu uitați! Lângă Biserica cu…

Ziua Drapelului Național

de |

În data de 26 iunie, începând cu 11:30, se va sărbători și în Oradea Ziua Drapelului Național. Una dintre istorisirile care ne vorbesc despre apariția drapelului românesc ne amintește de faptul că prin anul 1834 domnitorul Țării Românești de atunci, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut o învoire de la otomani: aceea de a așeza steagul românesc…