Locurile de întâlnire preferate ale orădenilor

de |

Despre Biserica cu Lună și locurile de întâlnire ale orădenilor.

Care sunt locurile de întâlnire preferate de orădeni?

1. Biserica cu Lună şi Piaţa Unirii

Cu toate că este o biserică unică în Europa, datorită mecanismului ce arată fazele lunii, aflat în turla sa, Biserica cu Lună a reprezentat, dintotdeauna, împreună cu piaţeta din faţa sa, azi Piaţa Unirii, unul dintre locurile preferate de întâlnire ale cetăţenilor oraşului Oradea. Încă de la finalizarea sa, în anul 1790, după 6 ani de construcţie, a fost luată în considerare drept reper al centrului urbei, turla înaltă de 55 de metri dominând întreaga zonă Oraşul Nou.

2. Magazinul Crişul

Ridicat în anul 1979, clădirea ce strajuieşte intersecţia aglomerată a Căii Republicii cu Bulevardul „General Magheru” a adăpostit, de-a lungul anilor, Magazinul Universal Crişul, denumirea fiindu-i ulterior schimbată în Crişul Shopping Center, iar porecla orădenilor este, simplu, „Crişul”. Nu numai că se află la începutul zonei pietonale a oraşului, însă, în perioada comunistă, era singurul magazin universal din Oradea, iar toţi locuitorii oraşului veneau aici pentru a-şi face diverse cumpărături.

3. Piaţa Ferdinand şi Teatrul „Regina Maria”

În 1860, intersecţia de drumuri unde se află azi Piaţa Ferdinand, a primit statutul de „piaţetă”, după unificarea localităţii Olosig cu restul oraşului Oradea de atunci. În 1899, a început construcţia a majorităţii clădirilor istorice reprezentative ce fac parte azi din „cutia cu bijuterii” a Pieţei Ferdinand: clădirea Teatrului, Palatul Sztarill (Hotelul Astoria), Casa Poynar, etc., urmând ca piaţa să oglindească peisajul şi atmosfera Pieţei Unirii, aflată la capătul podului. De asemenea, din anul 1906, o linie de tramvai străbătea piaţa, ceea ce reprezenta, pentru oamenii epocii, un punct de atracţie în sine.

Voi ce alte locuri populare de întâlnire din Oradea cunoaşteţi?

Articol scris de Mihai Dan.

Foto sus: instagram.com/darian___12/