Zilele Sfântului Ladislau 2019 – Primele noutăți

de |

Organizatorii Zilele Sfântului Ladislau au anunțat joi, 11 aprilie, artiștii care vor concerta în cadrul festivalului cultural, precum și alte noutăți importante ale manifestării. Zilele Sfântului Ladislau, aflate la a șaptea ediție, se vor desfășura în acest an între 24 și 30 iunie în Cetatea Oradea.

Concertele principale ale festivalului sunt cele susținute de Csík zenekar (vineri, 28 iunie), Ocho Macho (sâmbătă, 29 iunie), Péterfy Bori (sâmbătă, 29 iunie), Neoton Família, formația Alma și Vintage Dolls (toate trei duminică, 30 iunie), dar publicul se va putea bucura de mult mai multe concerte interesante.

Vor continua să se desfășoare în cadrul festivalului evenimentele devenite tradiționale  – festinul gastronomic “Degustarea aromelor maghiare”, târgul meșteșugăresc, expoziții, vor avea loc evenimente sportive, umoristice, activități pentru copii, lansări de carte.

“Festivalul cultural organizat de Asociația Szent László – de data aceasta cu mai mulți parteneri și susținători – aduce împreună maghiari și români, orădeni plecați în străinătate, oameni veniți de departe special pentru eveniment. Astfel, motto-ul de anul acesta e cum nu se poate mai potrivit: Oradea ne unește”, a precizat Zatykó Gyula, organizator principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

Nagy József Barna, președintele Asociației Civile Maghiare, organizator de activități în cadrul festivalului, a menționat faptul că și în 2019 va avea loc o tură de ciclism, se vor desfășura activități fotbalistice, dar și activități cu tentă istorică adresate copiilor.

V. Korpos Dalma, președinta Asociației Szent László, a subliniat că în acest an, parteneriatul Zilelor Sfântului Ladislau cu Universitatea Creștină Partium (UCP) nu doar continuă, ci se va desfășura cu și mai mare intensitate.

Szilágyi Ferenc, decanul Facultății de Științe Economice și Sociale din cadrul UCP, a precizat că Universitatea a luat parte la Zilele Sfântului Ladislau de la prima ediție, iar de patru ani, colaborarea se desfășoară în cadrul unui contract. Un element important este acceptarea voluntariatului la Zilele Sfântului Ladislau ca practică profesională pentru studenți. Ca o noutate, în acest an, UCP va oferi în cadrul festivalului și consiliere de orientare în carieră.

Organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau se vor implica în acest an și în susținerea financiară a studenților UCP: toți banii adunați în urma evenimentului gastronomic “Degustarea aromelor maghiare” vor fi oferite ca burse tinerilor, în cadrul unui program special.

Balázs Zoltán, șeful Departamentului de Arte Plastice din cadrul UCP, a anunțat că și în acest an se va desfășura Ziua Designului – mai mult de atât, planul e să aibă loc, de fapt, două zile ale designului. În cadrul expozițiilor vor fi prezentate publicului și proiecte care au legătură cu Oradea, realizate de studenți de la secția de Arhitectură din Debrecen. Va fi prezentată, de asemenea, și expoziția organizată în colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, precum și cea cu lucrările din Tabăra de Design – Cernat.

De altfel, orașul Debrecen va fi în acest an invitat de onoare al Zilelor Sfântului Ladislau, a subliniat Zatykó Gyula.

 Zilele Sfântului Ladislau 2019 se vor desfășura între 24 și 30 iunie, în Cetatea Oradea, iar mai multe informații veți găsi pe parcurs pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea, precum și pe websiteul oficial al evenimentului, www.zilelesfantuluiladislau.ro (în curs de actualizare).