“Învață-mă să citesc!” – Fii voluntar pentru copiii din centre de plasament!

de |

“Învață-mă să citesc!” – Fii voluntar pentru copiii din centre de plasament!

 

În centrele de plasament sunt multi copii și adolescenți care au nevoie de încurajarea unui voluntar să învețe și să își găsească drumul în viată. Programul educațional Ajungem MARI caută până pe 9 septembrie voluntari pentru 2000 de copii din București şi din 24 de județe.

Prin programul Ajungem MARI voluntarii dăruiesc 3 ore pe săptămâna pentru a deveni prieteni, profesori şi modele pentru copiii şi tinerii din centre sociale şi de plasament. În ţară sunt în prezent peste 19.000 de copii instituţionalizaţi, iar numărul personalului şi voluntarilor e insuficient.

“E nevoie de mai multă implicare din partea comunităților locale pentru ca acești copii și tineri cu un trecut trist să poată spera la un viitor mai bun. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că e nevoie de ei, de prezența și căldura lor, iar dacă stăm și așteptăm reforma statului sau a sistemului, lăsăm copiii din centre să crească fără repere și modele.”, spune Iarina Taban, director și fondator al programului.

Voluntarii daruiesc timp și primesc de la copii bucurie, zâmbete, îmbrătișări și lecții frumoase. “Una dintre cele mai prețioase lecții pe care o iau cu mine este aceea de „a fi acolo”. Ieri, azi, mâine, peste o săptămână, un an, până Ajungem Mari. Cred că doar împreună putem ajunge Mari sau doar Oameni.” – Deliana, voluntar în Constanța.

Prin proiectul de voluntariat, în urma selecției și a unui training inițial, voluntarii susțin în centre, săptămânal,timp de cel puțin 6 luni, ședințe interactive de pregătire școlară, ateliere creative sau de cultură generală, punând mult accent pe încurajarea copiilor. Fiecare voluntar le transmite copiilor cunoștințele lui, în funcție de pasiuni și abilități, de la română, matematică, engleză, până la informatică, muzică, teatru, arte plastice, educație pentru sănătate sau financiară.

Sunt căutați voluntari adulți, dar și tineri peste 16 ani, din orice domeniu, care să creadă în potențialul copiilor, să îi înțeleagă și asculte. “Copiii sunt foarte încântați când venim la ei. Facem adunări, desenăm, colorăm, scriem dorințe. E foarte frumos și foarte încărcat de emoții sincere și curate de copii.” povestește Mihaela, voluntar în Mureș.

Toate detaliile despre organizarea proiectului şi formularul online de înscriere se găsesc pe site-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea Divino voluntar.

Ajungem MARI caută 1.000 de voluntari în București şi 24 de județe: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Gorj, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea.

____________________________

Programul educațional Ajungem MARI – Asociația Lindenfeld

Asociația Lindenfeld este o organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății.

Ajungem MARI este principalul program al Asociației Lindenfeld şi suspine educația a peste 2000 de copii din centre de plasament și medii defavorizate din București şi 24 de județe prin mai multe proiecte, cel mai important fiind cel de recuperare școlară într-un mod interactiv alături de peste 1300 de voluntari. Alte proiecte includ ateliere creative, workshop-uri, cursuri vocaționale, ieșiri recreative şi educative, excursii, tabere, educație financiară, consiliere vocațională vizite de orientare profesională, toate cu rolul de a le da copiilor încredere în ei și a le forma abilități pentru a deveni adulți responsabili și independenți.