Un tânăr orădean cultivă în Bihor cartofi originari din Peru

de |

Un tânăr orădean cultivă în Bihor cartofi originari din Peru.

În timp ce mulți pleacă din zonele agricole spre cele industriale, un orădean consideră că și-a găsit job-ul de viitor: agricultura. Acesta cultivă cartofi mov în satul bihorean, Tulca. Ideea sa a prins rădăcini acum doi ani, când a renunțat la job-ul său de la Consiliu Britanic, unde preda engleză.

Tudor Şandor este orădeanul care a trăit mult timp în capitală, unde a absolvit o facultate în domeniul ştiinţelor economice. Apoi a a urmat un masterat în Afaceri Internaţionale, în Olanda. Tudor povestește că era foarte activ, înconjurat de prieteni, se implica în diferite proiecte, dar fără să aibă o direcție clară, experimentam mai multe lucruri .

Tânărul a ales un loc de suflet unde să își desfășoare planurile cultivării cartofului mov, și anume satul bunicilor. Anul trecut a cultivat 300 de kilograme de cartofi mov din soiul Purple Majesty. I-a cumpărat cu 2 mii de euro de la o persoană care a aclimatizat leguma din Peru la noi în țară.

„Față de cartoful obișnuit, cartoful mov are o cerinţă mult mai ridicată de apă , trebuie irigat cel puţin o dată la două zile“, spune Tudor Şandor. În afacere, Tudor are un om de nădejde: vărul său, Andrei Cotrău.

Cei doi tineri vor să vândă cartofii mov din recolta proprie în restaurante, târguri de profil ori în magazine destinate produselor bio. Un kilogram costă între 15 și 20 de lei. Prețul este justificat, motivează, Tudor, deoarece cartoful violet „are un conținut foarte ridicat de nutrienți, conține foarte mulți antioxidanți și substanța anticyanina care se regăsește în coacăze negre și afine, având proprietăți anticancerigene, are un conținut foarte redus de amidon comparativ cu cartofii normali.”
Pe viitor, cei doi vor să-și certifice biocultura și să extindă suprafața cultivată. În plus, vor să pună la punct un sistem de irigații care să funcționeze cu ajutorul panouri lor solare.

Sursă info: digi24.ro