Un pian și un pianist printre flori

de |

Un pian şi un pianist printre flori.

Într-o zi, mergeam grăbită pe malul Crişului, pe lângă parcul cu lalele. Din apropiere, se auzea o melodie cântată de un pianist. Sunetul venea dintr-o filigorie din lemn este amplasată în Parcul Libertății de către florarul Marius Sabău, care manageriază activitatea florăriei Florius Art din parc. Un gest minunat, care aduce mai multă plăcere de a te plimbă pe aleile parcului de pe malul drept al Crișului Repede.

Interesată, mi-am redirecționat pașii spre sunetul de pian. Acolo am întâlnit un pianist, băiatul care cânta cu atâta pasiune şi dedicare, încât am uitat unde trebuia să ajung. Am stat să îl ascult până la final.

După, era logic să merg să îl cunosc. Se numește Marian Balint. I-am pus și câteva întrebări:

Ce te-a determinat să alegi muzica?

-Muzica, pentru mine e un lucru sublim, e practic un răspuns la întrebarea “De ce suntem aici?” pentru mine. Este o modalitate de exprimare pentru orice sentiment.

De ce ai ales pianul?

-Practic, el m-a ales pe mine, fiind la Arte trebuie sa facem un instrument secundar. Atunci, eu fiind la vioară ca instrument principal, am fost obligat, să zicem, dar eu mă ştiam cu pianul din clasa a III-a, având o soră mai mare cu un pian acasă. Întotdeauna mi-a plăcut să încerc şi eu să cânt. Din clasa a V-a am început şi eu orele.

Care este idolul tău?

-Vai, un idol… Nu pot să zic că am un idol, am mai multe modele. Întotdeauna încerc să iau ce au ceilalți mai bun de oferit. Pentru mine toată lumea este ca un profesor. Eu, fiind nou

în lumea asta. Atunci toată lumea are ce să mă înveţe. Deci nu prea am un singur idol. Dar, idolul meu în muzică este profesorul meu de pian. Este un nonconformist total şi cântă orice gen de muzică, aş vrea să fiu la fel, să aud numai muzica şi să fiu la fel.

Care sunt planurile tale de viitor?

Deocamdată, sunt elev în clasa a XI-a. Vreau să îmi dau atestatul în clasa a XII-a, iar după voi merge la facultatea de muzică din Cluj, la specialitatea vioară. Iar după, unde mă va purta muzica. Ori la filarmonică, ori într-o orchestră, ori într-un cvartet.

Care este cel mai mare vis al tău?

Visul meu este sa aduc pace între oamenii din lumea întreagă, e un vis mare, ştiu, dar prin muzică eu cred că pot să fac asta. Aşa că voi încerca în continuare.

Care este cea mai mare realizare a ta ca artist?

Nu pot spune că am cea mai mare sau cea mai mică realizare, pentru mine fiecare a fost o experienţă. Am fost la foarte multe concursuri, am câştigat toate premiile posibile, de la locul I, la diplomă de participare. Deci pentru mine cea mai mare realizare încă nu există. Urmează să fie în viitor.

Care sunt cele mai importante lucruri din viaţa ta?

Muzica este cel mai important lucru din viaţa mea. Pe lângă muzică, familia şi prietenii sunt cei mai importanți.

Dacă ar fi să alegi orice altceva pe lângă muzică, ce ai alege?

E greu… Dacă ar fi un lucru pe care l-aş face, cred că ar fi psihologia. Un fel de plan B, deşi aş folosi tot terapia prin muzică. Nu o să scap de muzică prea curând.

Ce ai schimba la tine?

Eu sunt într-o continuă schimbare. Dar acum în această clipă, aş încerca să renunţ la răutate. Este singurul lucru care nu îmi place şi observ asta şi încerc să renunţ cât mai repede la ea.

Primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la ce te face fericit?

O cameră plină cu familie şi prieteni, toţi adunaţi şi muzică.

Dacă ar fi sâ trăieşti într-un singur loc, unde ai trăi?

Acasă. Acolo e cel mai bine. Nu am ieşit niciodată din ţară, dar internetul mi-a arătat cam tot ce are de oferit lumea. Oricât de greu ar fi, acasă e cel mai bine.

Cum te vezi peste 5 ani?

Mai bătrân cu 5 ani. Muzician, sigur muzician.

Ce ai face dacă ai mai avea o singură zi de trăit?

Aş opri fiecare om de pe stradă, dar fiecare pe care îl întâlnesc, să îl îmbrăţişez şi să îi spun că totul va fi bine. Iar dacă are vreo problemă şi pot să îl ajut, îl ajut.

Unde vrei să fi peste 5 ani?

Nu cred că îmi doresc să fiu într-un loc anume, ştiind că oricând mă pot întoarce acasă. Aş vrea să fiu la facultate, la muzică.

Ce este important pentru tine?

Toate sunt importante, încerc să dau importanţă fiecărui lucru. Totul e important.

Marian Balint, un tânăr pianist, în Oradea, cântând printre flori. Îi dorim mult succes în continuare!

Balint Marian, un tânăr artist la un pian printre flori.

Balint Marian, un tânăr artist la un pian printre flori.

Posted by Ghid Local Oradea on Sunday, May 28, 2017