Suntem parcă obișnuiți să gândim că, în caz de urgență, cineva ne va salva, cineva va forma numărul 112 pentru ca, mai apoi, o echipă specială să facă slalom printre mașini cu scopul de a ne ajuta să scăpăm din situațiile grave în care suntem prinși. Pentru a le recunoaște meritele, mai demult, prin 1996, a fost dezvelit: Monumentul Pompierilor din Bihor, dedicat întocmai bravilor care sunt mereu pe poziții să intervină în cele mai grave situații.
Bineînțeles, nu doar pompierilor li s-au adus astfel de omagii însă, de această dată ne propunem să ne reamintim de Monumentul Prompierilor din Bihor pe lângă care, probabil, trecem des însă, din cauza grabei, gândurilor cotidiene, agitației sau din orice alt motiv, nu-i acordăm, în unele cazuri, măcar o privire încălzită de sentimentul recunoștinței.
Prin anul 1936 a fost înființată Compania de Pompieri Oradea, iar decenii mai târziu, la data de 14 octombrie 1996, a fost dezvelită această statuie amplasată la intersecția dintre străzile Avram Iancu și Mihail Kogălniceanu.
Vă mulțumim și vă dorim curaj, bunăvoință și putere pentru a face față situațiilor dificile la care vă expuneți!
Fotografie realizată de echipa Zig Zag prin România
P.S. Conform celor scrise pe site-rul www.112.ro, se consideră a fi o urgență atunci când „se impune intervenția Poliției, Pompierilor și Salvării pentru a salva viața, proprietatea și mediul”. Vezi mai multe informații despre cum funcționează acest sistem, ce reprezintă o urgență și o nonurgență apăsând AICI.