Transportul în comun – o variantă câștigătoare

de |

Transportul în comun – o variantă câștigătoare

Când ați fost ultima dată cu autobusul? Dar cu tramvaiul? Dacă deții un autoturism este destul de greu să te desparți de el, și cu toate că există un avantaj să te deplasezi cu mașina, mijloacele de transport în comun au farmecul lor. O simplă plimbare cu oricare dintre mijloacele de transport în comun, îți poate transforma ziua. Fie că te umple de bucurie și veselie la auzirea într-o manieră inevitabilă a discuțiilor dintre alți călători, sau pur și simplu ai șansa de a admira frumusețea orașului, senzațiile nu lipsesc să apară. Vedem adesea reportaje și analize a condițiilor de transport public din alte orașe, dar cu toate acestea, Oradea se află în topul orașelor în care transportul în comun este unul la nivel european. Într-adevăr mai vedem autobuse și tramvaie vechi care nu sunt în cele mai bune condiții, dar atunci când stai în stație sunt șanse foarte mari ca mașinăria care se oprește pentru a lua sau lăsa călători să fie nouă sau recondiționată atât de bine încât uiți că are o anumită vârstă.

Rețeaua de transport în comun orădeană este formată din tramvaie și autobuse. Tramvaiele circulă pe patru linii:

* 1R – Sinteza/Pod CFR – Decebal – Piața Unirii – Centrul Civic – Gară – Sinteza/Pod CFR

* 1N – Sinteza/Pod CFR – Gară – Centru Civic – Piața Unirii – Decebal – Sinteza/Pod CFR

* 2 – Nufărul – Ioșia

* 3R – Nufărul – Centrul Civic – Gară – Olosig – Decebal – Piața Unirii – Nufărul

* 3N – Nufărul – Centrul Civic – Piața Unirii – Decebal – Olosig – Gară – Nufărul

Din acest an au fost introduse și liniile 4R și 4N care circulă astfel:

* 4R – Nufărul – Gară – Sinteza/Pod CFR – Gară – Nufărul

* 4N – Nufărul – Decebal – Sinteza/Pod CFR – Decebal – Nufărul

Rețeaua de autobuse ale Oradiei include 20 de rute care te pot duce dintr-un capăt al urbei în altul fără să fi nevoit să schimbi autobusele. Pentru o mai bună mobilitate, Regia de Transport Local Oradea (OTL) a introdus în rețeaua lor și rutele către zona metropolitană a municipiului. Acestea fac legătura dintre Oradea și stațiunile Băile Felix și 1 Mai, dar și către Cihei și Sântion. Dacă dorești să faci o vizită peste graniță, OTL pune la dispoziție și o rută care Biharkeresztes.

Printre avantajele folosirii mijloacelor de transport în comun se numără costurile reduse, prețul unui bilet valabil 2 călătorii fiind de 5 lei. Oradea dispune și de serviciul achiziționării de bilete prin SMS, costul unui bilet pentru o călătorie fiind de 3,5 ron. În acest an, tramvaiele au început să fie dotate cu un sistem POS de plată a biletelor. Acest sistem îți permite achiziționarea unui bilet de călătorie cu cardul bancar contactless Visa, Mastercard sau Maestro, prețul fiind de 3 lei și îți facilitează o călătorie. Biletele achizițonate prin SMS sau cu ajutorul cardului au valabilitate o oră.

Dacă tot nu ești convins să folosești mijloacele de transport în comun, poți oricând să folosești bicicleta sau să mergi pe jos, să te bucuri de oraș și de ce îți oferă acesta.

Articol realizat de: Sebastian Ferchi
Fotografie reprezentativă: instagram.com/nnjeim/