TEDx Oradea 2017 – sau despre cum provocăm ziua de mâine

de |

TEDx Oradea 2017 – sau despre cum provocăm ziua de mâine

Evenimentele de tip TEDx pornesc de la conceptul de bază TED: „idei care merită să fie răspândite”. Anul acesta orașul nostru a avut parte de un nou eveniment TEDx Oradea, care a avut loc în data de 11, respectiv 12, noiembrie.

Care au fost ideile, care merită să fie răspândite, pe care le-am aflat la TEDx Oradea 2017? 

Ca să ajungem la idei, trebuie să menționăm prima dată vorbitorii. Aceștia activează în domenii extrem de diferite, care totuși au ceva în comun: construirea unui viitor mai bun. Speakerii prezenți la evenimentul desfășurat la Sinagoga Zion au fost: Cătălin Golban (inginer dezvoltare software), Alex Dona (managing partener Times New Roman), Elena Coman (director de program, Techsoup), Cami Gui (manager Food Waste Combat), Andra Nistor (blogger, co-autor „Cum e să fii fată”), Flavia Oprea (product manager ENTy), Ioana Tănase ( fondator Alternative), Andrea Tănăsescu (fondator La Blouse Roumanie), Alex Trandafir (inițiator West Storm Romania).  Evenimentul a fost moderat de către cunoscutul mentalist Cristian Gog.

Revenind la idei, cu ce am rămas după experiența TEDx? Pe lângă frumosul motto al evenimentului, „Viitorul nu există. Viitorul este creat de noi.”, câteva noțiuni importante și ușor de reținut mi-au atras atenția. Schimbările care vor avea loc în viitor, le decidem noi, azi. Cum? Putem alege să nu facem nimic, sau putem alege să schimbăm ceva, cât de puțin, fiecare în funcție de pasiuni. Spre exemplu, momentele care pe mine personal m-au impresionat cel mai mult au fost cele susținute de către Elena Coman, Ioana Tănase și Cami Gui. Bineînțeles că și ceilalți speakeri au oferit o perspectivă nouă și unică asupra domeniului lor, dar cele trei vorbitoare au atins subiecte mai aproape de inima mea.

Despre educație, plastic și risipa de alimente

Elena Coman ne-a vorbit despre importanța educației copiilor, în funcție de schimbările din viitorul lor. Mai exact: când analizăm metodele de învățământ pentru un copil aflat acum în clasa I, ar trebui să ne gândim la cum se va schimba societatea și cerințele de pe piața muncii, până în anul 2030 când acești copii vor termina liceul.

Fondatoarea Alternative, Ioana Tănase, descrie inițiativa ca fiind schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. În anul 2013 a decis să trăiască fără plastic, și ulterior a pus la dispoziția tuturor celor interesați informații despre cum pot alege un stil de viață fără plastic. Prevenirea folosirii obiectelor din plastic, și mai ales a celor de unică folosință, duce și la scăderea poluării rezultate din aruncarea la gunoi a acestora.

Cami Gui activează în cadrul proiectului Food Waste Combat, care are scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra problemei risipei alimentare și de o reduce cât mai mult. Cele mai multe alimente care sunt aruncate la gunoi, nu sunt alterate și pot fi refolosite pentru o masă hrănitoare. Sfatul lui Cami este să planificăm întotdeauna cumpărăturile și să gătim porții mai mici de mâncare, pentru a evita risipa. De asemenea, să nu ne ferim de fructele care au o pată sau nu au forme perfecte, deoarece valoarea lor nutritivă este la fel de importantă ca a celorlalte.

Ce au toate cele trei idei, menționate mai sus, în comun?

Dorința de a schimba în bine ziua de mâine și viitorul nostru și al copiilor noștri. Aceste schimbări vin de la oameni simpli, și pot veni de la fiecare dintre noi, dacă ne dorim cu adevărat să trăim într-un mediu mai bun. TEDx Oradea a adus publicului prezent o perspectivă altfel asupra lucrurilor, și a felului în care punem bazele viitorului. Așteptăm cu plăcere edițiile viitoare, pentru idei care merită răspândite!