de |

Haideți să cunoaștem mai bine bihorenii pasionați de arta fotografiatului, să pătrundem în spatele pozelor postate pe blogurile sau paginile lor de facebook și să aflăm mai multe lucruri despre oamenii ascunși după logo-uri.

Să ne dedicăm astăzi câteva minute pentru a o cunoaște pe Ștefania Curila, o tânără în vârstă de doar 17 ani, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu“ Oradea. Pentru ea, fotografiatul nu este un job stresant, practicat pentru a-i asigura un venit lunar, ci un hobby extracurricular, o pasiune căreia îi oferă mare parte din timpul ei liber.

Sunt fotograf și am un nume: Ștefania Curila

Încă de mică i-a plăcut, mărturisește ea, să admire și să analizeze pozele realizate de alții, să se pună în locul fotografilor profesioniști care încercau să surprindă un mic colțișor din lumea înconjurătoare. Asta este, poate, ceea ce a determinat-o să investească banii câștigați la un concurs școlar pentru a-și putea achiziționa primul ei DSLR, considerând că dezvoltarea unei astfel de pasiuni ar cântări mult mai mult în talerele vieții decât un telefon sau calculator nou. Astfel, pe când avea doar 14 ani, a început să-și fotografieze prietenii, familia și ungherele Oradiei care i-au atras atenția.

Treptat, dar repede, fără a fi nevoită să urmeze nici un curs de fotografiat, tânăra autodidactă, ambițioasă, a ajuns să se bucure de o popularitate în continuă creștere pe plan local. În ultimii ani, a participat la numeroase concursuri la nivel național întorcându-se acasă mereu cu Premiul I. Prin intermediul acestora, Ștefania a avut oportunitatea să fotografieze multiple subiecte, însă recunoaște că preferatele sale sunt peisajele urbane, cele care surprind bucuria și entuziasmul călătoriilor prin diverse orașe și metropole, luând cu ea, prin intermediul fotografiei, o parte din locurile vizitate, o amintire ale celor mai celebre clădiri și construcții din lumea întreagă. Aparatul de fotografiat este, pentru Ștefania, un prieten de nedespărțit în toate drumețiile sale.

Adolescenta este și o împătimită a designului grafic, fiind implicată în mai multe programe de voluntariat prin intermediul cărora reușește să facă practică în acest domeniu.

Cu toate că dorește să urmeze pe mai departe o facultate de profil real, Ștefania și-a propus să nu abandoneze niciodată arta fotografiei, promițându-și să investească la fel de mult timp și efort în această pasiune care contribuie la dezvoltarea sa personală și o ajută să privească lumea cu alți ochi, filtrând detaliile prin obiectivul aparatului său.

Sunt fotograf și am un nume: Ștefania Curila

Mai multe fotografii realizate de Ștefania pot fi găsite pe pagina sa de facebook, Ștefi Curila Photography, locul unde tânăra a decis să-și împărtășească rodul acestei pasiuni cu ceilalți.

Articol scris de Ștefania Buciuman