de |

Eclipsele și anotimpurile pot fi explicate și înțelese într-un mod cât se poate de atractiv atunci când vizităm un planetariu mobil.

Singurul planetariu mobil din România revine la Oradea. Acesta va fi prezent din nou la Casa de Cultură Oradea, în perioada 20 – 24 feburarie 2017, ocazie perfectă pentru ca eclipsele și anotimpurile să fie înțelese așa cum se cuvine.

„Reprezentațiile show-ului educațional vor include explicații de la doi povestitori unplugged, care vor interacționa cu publicul, proiecții live spectaculoase și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă. Spectacolele se vor desfășura într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri”.

Conform celor spuse de Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional, „încă mai există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin știință. Vom trata cu prioritate și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor. Oricum, adulții au mari dificultăți în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară.”

Tot Adrian Filpișan a mai adăugat faptul că: „Posibilitățile de dezvoltare și cunoaștere ale copiilor într-un oraș mare, cum este Oradea, sunt fantastice, dar depind întotdeauna de deciziile adulților. Ei sunt cei care aleg activitățile de weekend ale celor mici. Noi ne bucurăm că există copii care nu au lipsit de la nicio temă prezentată de noi, fie că a fost vorba de constelațiile străbunilor, fie de rover-ul Curiosity și Galileo Galilei. Experiențele din planetariul mobil sunt evenimente educaționale unice și merită trăite de toate familiile”.

Aceste spectacole se vor desfășura în perioada 20 – 24 februarie 2017, zilnic între orele 09:00 și 18:00, cu începere la ore fixe. Durata unei proiecții este de circa 50 de minute. Prețul unui bilet este de 11 RON, iar accesul la eveniment se face pe baza rezervărilor făcute la numărul de telefon 0752 690 245 sau la adresa de e-mail [email protected].

VEZI MAI MULTE INFORMAȚII AICI

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Casa de Cultura Oradea și Calendarul Magic. Parteneri media: info Oradea, Ghid Local Oradea, Crişana, Presa Locala

*Planetariul Mobil Educațional este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto și reprezintă unproiect educațional nonformal, menit să atragă micii vizitatori înspre lumea fascinantă a cosmosului, o temă științifică din ce în ce mai populară în rândurile publicului larg din toată lumea.