Semne din al Doilea Război Mondial, în Oradea
Marile evenimente istorice lasă urme în oameni, în locurile care au cunoscut gloria perioadelor înfloritoare, dar și lacrimile amare ale războaielor. Al Doilea Război Mondial a însemnat o cumpănă în viața întregii omeniri, iar Oradea n-a făcut excepție. Toate podurile rutiere au căzut pradă bombardamentelor pentru a îngreuna legătura dintre cele două maluri ale Crișului Repede. În plus, în Oradea și în împrejurimi, există până și astăzi alte semne ale trecerii celui de al Doilea Război Mondial. Să le descoperim împreună!
- Cazematele
Povestea cazematelor începe în anii 1930, când a fost elaborat un plan de apărare a graniței de vest a țării. Răsfirate pe o distanță de aproximativ 300 de km, de la Seini, județul Maramureș, până la Zimandu Nou, județul Arad, cazematele, 320 la număr, au fost construite etapizat, între 1938-1940. 15 dintre ele se află pe teritoriul comunei Nojorid, la doi pași de Oradea. Acestea urmau să fie echipate cu armament automat și aveau rol în intârzierea atacului inamicilor. Au fost construite din beton armat, se desfășurau pe două niveluri în adâncime, iar unele erau prevăzute cu sisteme de ventilație, legătura dintre cazemate realizându-se prin telefon, firele fiind îngropate în pământ.
- Anticarul
Alături de cazemate, șanțurile antitanc sau anticarele, cum le numesc oamenii locului, sunt construite, de regulă, între două cazemate și au întregit linia fortificată „Carol al II-lea”, denumită astfel după regele în perioada căruia s-a construit acest sistem de apărare. Un astfel de șanț antitanc umplut cu apă poate fi văzut imediat după Aeroportul Oradea, pe marginea șoselei Oradea-Arad. Din mașină pare a fi o simplă baltă, un lac, dat fiind faptul că puține au fost ocaziile când acumularea de apă a secat. În ciuda cheltuielilor enorme pentru realizarea liniei fortificate „Carol al II-lea”, de aici nu s-a tras niciun foc de apărare, ca urmare a deciziei politice care a hotărât cedarea fără luptă a Transilvaniei prin Dictatul de la Viena, din 1940.
- Gloanțele din ceasul aflat în Turnul Primăriei
Palatul Primăriei a supraviețuit ambelor conflagrații mondiale și a fost salvat de două incendii care o puteau mistui. La o privire mai atentă, se poate observa că pe cadranul ceasului din turnul Primăriei sunt vizibile și astăzi urmele gloanțelor trase în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
- Ceasul din Sinagoga Ortodoxă
În sinagoga de pe strada Mihai Viteazul nr. 6, singura din Oradea în care mai are loc serviciul religios, timpul stă în loc. Ceasul din partea dreaptă a altarului s-a oprit din măsurarea timpului în momentul în care au început deportările comunității evreiești din Oradea. Se spune că puținele tentative de reparare au eșuat, iar de atunci ceasul a rămas ca un simbol al suferinței pe care au cunoscut-o mii de evrei orădeni în urma deportării.