Secretele Palatului Moskovits-Miksa

de |

Trecem adesea pe lângă el. Îi admirăm culoarea plină de viață, care se confundă cu seninul cerului, poate ne oprim în loc și ridicăm privirea. Observăm cupola strălucitoare, detaliile care împodobesc fațada și realizăm cât suntem de norocoși să avem o clădire frumoasă ca o operă de artă chiar la noi acasă! Ceea ce se ascunde dincolo de zidurile pe lângă care trecem atât de des rămâne o enigmă greu de deslușit, deoarece interiorul Palatului Moskovits-Miksa nu este un obiectiv turistic, în clădire existând apartamente de locuit și mai multe birouri de avocatură.

Să rămânem la ceea ce putem observa, chiar dacă suntem numai în trecere…

  1. Culoarea clădirii nu este întâmplătoare. Arhitectul a ales această nuanță, deoarece clientul său, proprietarul clădirii, deținea o fabrică de… spirt.
  2. Fascinantul balcon ce poate fi admirat de pe pietonală ascunde două celebre simboluri masonice: roata zimțată și compasul.
  3. Fiind, un exemplu clasic de Art Nouveau, construcția este bogată în elemente din fier forjat. Pe poarta de acces dinspre strada Parcul Traian, se poate observa atașată o tăbliță cu furnizorii feroneriei utilizate.

Continuăm lista cu enigmele din interior…

  1. Interioarele păstrează farmecul de odinioară. Accesul în unele încăperi se face pe ușile originale, sculptate cu motive florale și vegetale delicate.
  2. Tavanele sunt decorate cu același tip de motive florale ca fațada, fiind încadrate de figuri geometrice, dar și cu reprezentări ale instrumentelor muzicale – harpă, vioară – ori cu scene din natură – lebede pe lac.
  3. Urcând la ultimul etaj, se zărește o porțiune nefinalizată a casei scărilor. Acest fapt se datorează surprizei pe care clădirea le-a făcut-o constructorilor în timpul reabilitării, sub straturile groase de var ascunzându-se picturi – siluete ale unor spiriduși și ale copacilor dintr-o pădure. Se presupune că la acest etaj se aflau camerele copiilor, ceea ce explică apariția spiridușilor. În urma descoperirii, s-a decis ca acești pereți și pictura inițială a plafonului să rămână ca o amintire a trecutului.